Rusia face teste cu rachete de croazieră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia face teste cu rachete de croazieră

Externe 01 Februarie 2014 / 00:00 737 accesări

SUA au informat România şi pe ceilalţi aliaţi NATO că Rusia încalcă un tratat semnat în anul 1987 de către preşedinţii Reagan şi Gorbaciov, prin care testarea rachetelor cu rază medie de acţiune este interzisă. Se pare că Rusia a reluat încă din anul 2008 testarea acestui gen de rachetă, a cărei rază de acţiune este suficient de mare încât să lovească atât teritoriul SUA, cât şi pe cel al ţărilor europene.

Rusia încearcă de ani buni să rupă acest acord fără să intre în conflict cu SUA. Oficialii de la Moscova susţin că au nevoie de aceste rachete din cauza vecinilor, în contextul în care China este într-o cursă continuă a înarmării, iar Pakistanul, una dintre cele mai instabile ţări care deţin bomba atomică, este suficient de aproape de Rusia, chiar dacă cele două state nu au graniţă comună.

Testele ruseşti complică şi mai tare relaţiile dintre SUA şi Rusia, răcite de scutul antirachetă de la Deveselu şi de punctele de vedere diferite asupra războiului din Siria. Încă dinaintea reîntoarcerii lui Vladimir Putin la Kremlin, Barack Obama a încercat normalizarea acestor relaţii. Printre altele, a eliminat unul dintre elementele scutului antirachetă, însă Rusia îşi urmăreşte în continuare propria agendă. Odată cu luarea unei poziţii oficiale prin informarea aliaţilor săi, SUA îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu încălcarea acordului bilateral privind forţele strategice. Acest tratat, intrat în vigoare la 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă, la trei ani după intrarea în vigoare a documentului, toate rachetele lor balistice şi de croazieră, care pot fi lansate de la sol cu o rază cuprinsă între 500 şi 1.000 de kilometri, precum şi rachetele cu raza între 1.000 şi 5.500 de kilometri. Autorităţile de la Moscova şi Washington discută de mai multe luni despre acest subiect şi nu s-au putut pune de acord, aşa că SUA au iniţiat reexaminarea cazului, pentru a stabili dacă a avut loc o încălcare a acordului.



12