Federaţia Rusă a devenit pericolul dominant geopolitic pentru Ucraina, consideră fostul secretar al Consiliului ucrainean pentru securitate naţională şi apărare Vladimir Gorbulin şi directorul Centrului de studii din domeniul apărării şi armată din Kiev, Valentin Badrak, într-un interviu apărut în ultimul număr al săptămînalului “Zerkalo Nedeli”, în care au apreciat ca puţin probabilă o ingerinţă de ordin militar a Rusiei în afacerile interne ale Ucrainei. Cei doi specialişti consideră că amînarea în 2008 a aderării Ucrainei la NATO, precum şi succesul scurtei campanii militare în Georgia au creat premisele pentru ofensiva împotriva Ucrainei. De altfel, interlocutorii publicaţiei “Zerkalo Nedeli”, apreciază că diplomaţia rusă a obţinut succese semnificative în ceea ce priveşte slăbirea garanţiilor geopolitice pentru Ucraina din partea comunităţii internaţionale. “La ora actuală, Moscova a obţinut confirmarea oficială a refuzului din partea NATO în ceea ce priveşte livrarea unui posibil sprijin militar pentru asigurarea securităţii ucrainene, tăcerea fermă a Franţei şi Germaniei în cazuri de amestec rusesc în afacerile interne ale Ucrainei. La rînd urmează abandonul SUA, ca dovadă a acestui fapt este schimbarea poziţiei faţă de Ucraina la nivelul comunităţii internaţionale de experţi”, au estimat aceştia, opinînd că Rusia poate acţiona cu succes în prezent împotriva Kievului şi fără a recurge la tancuri, ca în cazul Georgiei.
Se anticipează o creştere a nivelului ameninţării din partea Moscovei cu un scenariu militar pe măsura apropierii scadenţei staţionării Flotei Rusiei din Marea Neagră de la Sevastopol în Crimeea. Acordul ruso-ucrainean privind staţionarea bazei navale ruse în Crimeea expiră în 2017, dar oficialii de la Moscova au refuzat pînă acum orice invitaţie a omologilor de la Kiev de a începe negocierile vizînd retragerea flotei ruse pe etape în anii următori, astfel încît la data oficială a scadenţei procesul să fie încheiat. Cei doi experţi ucraineni nu exclud nici scenariul escaladării premeditate a tensiunilor dintre cele două ţări de partea rusă în sprijinul candidatului prorus la alegerile prezidenţiale din Ucraina, prevăzute pentru 17 ianuarie 2010
La rîndul său, preşedintele Ucrainei a declarat ieri că forţe non-ucrainene aspiră la putere, adăugînd că pentru grupurile politice care dau tonul în Parlament haosul în stat este o modalitate de existenţă. Viktor Iuşcenko a făcut această declaraţie la o reuniune consacrată celei de-a 20-a aniversări a partidului Mişcarea Populară Ucraineană. Partidul Regiunilor, al fostului premier Viktor Ianukovici, şi Blocul Iulia Timoşenko dispun de cele mai mari grupuri politice în Parlamentul de la Kiev. “Limba, cultura şi perspectiva noastră europeană sînt în pericol. Aceasta este una dintre provocările cele mai serioase de astăzi. Şi nu vreau ca patrioţii din Ucraina să înceapă să vadă clar prea tîrziu”, a adăugat şeful statului.
De partea cealaltă, Rusia face orice efort pentru a diminua importanţa Ucrainei în regiune. Preşedintele rus a sosit duminică într-o vizită de lucru, de-o zi, în Turkmenistan, cel mai mare producător de gaze din Asia Centrală, pentru a aborda cu omologul său turkmen Gurbangulîi Berdîmuhamedov probleme legate de cooperarea din domeniul petrolului şi gazelor şi de a asista la etapa finală a raliului auto Drumul mătăsii din seria Dakar. În legătură cu intenţia Turkmenistanului de a-şi diversifica traseele de transport al hidrocarburilor, consilierul preşedintelui rus a ţinut să sublinieze că “Moscova nu are niciun sentiment de gelozie faţă de aceste planuri”. “Fiecare ţară are dreptul să decidă ceea ce îi convine mai mult”, a afirmat acesta, referindu-se la participarea Turkmenistanului la proiectul de gazoduct european Nabucco, considerat un rival al gazoductului ruso-italian South Stream. Autorităţile turkmene şi-au dat acceptul în iulie de a furniza gaze pentru Nabucco, ce ar urma să transporte gaze extrase din Asia Centrala, prin Turcia, către Europa Centrală, oferind o alternativă la furnizarea de gaze naturale din Rusia.
Aceasta este a doua întrevedere din ultimele zile dintre preşedinţii rus şi turkmen Dmitri Medvedev, respectiv Gurbangulîi Berdîmuhamedov, după summit-ul neoficial de vineri la Aktau din Kazahstan al unui număr de patru ţări riverane Mării Caspice, la care au participat, cu excepţia Iranului, liderii din Azerbaidjan şi Kazahstan, Ilham Aliev şi Nursultan Nazarbaev. De altfel, preşedintele Kazahstanului s-a aflat şi el duminică în capitala turkmenă, oficial pentru a vedea raliul auto Drumul mătăsii. A fost prima dată cînd pe teritoriul Eurasiei s-a desfăşurat raliul auto din seria Dakar Rusia-Kazahstan-Turkmenistan, pe o distanţă de 4.350 de km. Participă reprezentanţi din Brazilia, Germania, Italia, Spania, Rusia, Turkmenistan, SUA şi Mongolia. Sportivii sînt însoţiţi de circa o sută de maşini de service, iar din cer de şase avioane şi şase elicoptere.