Rusia înăspreşte pedepsele pentru activităţi extremiste

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia înăspreşte pedepsele pentru activităţi extremiste

Externe 05 Februarie 2014 / 00:00 440 accesări

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat ieri o lege care impune pedepse mai aspre pentru activităţi extremiste. Legea va intra în vigoare în contextul preocupărilor privind securitatea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci. Noua lege înăspreşte sancţiunile pentru instigare la ură şi pentru apartenenţa la grupuri extremiste. Proiectul de lege a fost aprobat de Parlament în vara anului 2013, fiind criticat dur de organizaţiile pentru drepturile omului.

Prin prisma noii legi, şi o serie de formaţiuni politice din opoziţie sau organizaţii care militează pentru respectarea drepturilor omului pot fi acuzate de activităţi extremiste. De exemplu, principalul post de televiziune al opoziţiei din Rusia, Dojd, a anunţat că este ameninţat cu închiderea, după decizia principalilor operatori prin cablu de a-l elimina din grilă, în urma unui sondaj privind asediul asupra Leningradului, care a provocat scandal. Postul, unul dintre puţinele mijloace de informare cu un ton critic la adresa preşedintelui Vladimir Putin, este vizat de critici după ce şi-a întrebat telespectatorii, într-un sondaj realizat pe internet, dacă autorităţile sovietice nu ar fi trebuit să predea controlul asupra oraşului, devenit între timp Sankt Petersburg, Germaniei naziste, pentru a salva vieţile a sute de mii de oameni. În urma sondajului, trei dintre cei mai importanţi operatori prin cablu din Rusia, printre care şi TriColor TV, au anunţat că vor rezilia contractele cu postul de televiziune Drojd, care a a transmis în direct eliberarea din închisoare a membrelor grupului Pussy Riot.

Sondajul care a provocat scandalul a fost publicat cu ocazia marcării a 70 de ani de la încheierea asediului asupra Leningradului, care a durat din septembrie 1941 până în ianuarie 1944 şi în timpul căruia două treimi din locuitorii oraşului au murit de foame, frig, epuizare sau au căzut victime bombardamentelor. Sondajul a fost retras ulterior de pe site-ul postului de televiziune, iar conducerea Dojd şi-a cerut scuze. Grupurile parlamentare din Camera Inferioară a Parlamentului rus au condamnat în unanimitate sondajul, apreciind că întrebarea reprezintă o ofensă adusă memoriei foştilor combatanţi. În schimb, mai mulţi comentatori liberali au denunţat demersul şi au apreciat că acesta reprezintă un atac politic la adresa postului de televiziune foarte critic la adresa Kremlinului. Până şi reprezentantul Kremlinului pentru drepturile omului, Vladimir Luşkin, a condamnat, la rândul său, eliminarea postului Dojd din grila anumitor companii de cablu.



12