Rusia începe cursa înarmării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un scut propriu

Rusia începe cursa înarmării

Externe 02 Iulie 2011 / 00:00 581 accesări

Summit la Soci. Marina rusă ar urma să primească trei submarine nucleare până la sfârşitul anului, a declarat comandantul forţelor navale, amiralul Vladimir Visoţki. Este vorba despre submarinul de arac multirol, cu propulsie nucleară, Severodvinsk, şi de submarinul nuclear strategic Iuri Dolgoruki, a anunţat amiralul Visoţki, precizând că marina urmează să primească şi submarinul strategic Aleksandr Nevski. Anterior, Rusia a anunţat că va construi primul său portavion cu propulsie nucleară până în 2023. Marina rusă are un singur portavion, propulsat cu energie convenţională, Amiralul Kuneţov, a cărui construcţie a început în epoca sovietică şi s-a încheiat la începutul anilor \'90. Preşedintele Dmitri Medvedev a declarat în 2008 că Rusia va construi noi portavioane, dar nu a precizat ce tip. Totodată, Rusia a anunţat că va începe producţia în serie a rachetelor balistice intercontinentale Bulava. Rusia a testat cu succes o rachetă balistică Bulava, lansată de pe un submarin nuclear, în Marea Albă. Numai opt din 15 lansări au fost declarate oficial un succes, deşi unii experţi militari susţin că multe dintre ele au fost, de fapt, tot eşuate. Bulava (SS-NX-30) este o rachetă balistică în trei trepte, cu combustibil lichid şi solid, lansată de pe submarine. Poate transporta până la zece ogive MIRV şi are o rază de acţiune de peste 8.000 de kilometri.

Rusia a anunţat că îşi va consolida forţele în faţa NATO, dacă negocierile dintre Bruxelles şi Kremlin privind apărarea antirachetă nu vor progresa până la sfârşitul anului. Declaraţia îi aparţine ambasadorului rus la NATO Dmitri Rogozin şi intervin înainte de summit-ul Rusia-NATO, ce va avea loc luni în staţiunea Soci. Dmitri Medvedev va avea o întâlnire cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Se va discuta despre acordurile realizate la summit-ul NATO-Rusia de la Lisabona, din luna noiembrie, şi despre cooperarea antirachetă. Planul american de instalare a unor elemente ale scutului antirachetă în Europa de Est este considerat de Rusia drept o ameninţare directă pentru securitatea sa naţională.

Zone de responsabilitate. Rusia şi NATO ar putea desfăşura împreună un scut antirachetă integrat, dar împărţit în zone de responsabilitate, a propus Dmitri Rogozin. Însă, NATO priveşte această chestiune diferit. Potrivit Rusiei, viitorul sistem de apărare antirachetă trebuie să satisfacă o condiţie: sectorul acoperit de americani nu trebuie să depăşească zona de responsabilitate a NATO. Franţa vrea să asocieze Rusia în construcţia unui scut european antirachetă, a declarat şeful diplomaţiei franceze Alain Juppe. Franţa împărtăşeşte câteva din îndoielile Rusiei privind amplasarea acestui sistem. Lucrările pe formarea comună a unui scut antirachetă european au început la summit-ul de la Lisabona.

Rusia joacă tare şi a anunţat că va desfăşura trupe în nord pentru a-şi apăra interesele din regiunea Arcticii. Trupele ar putea fi staţionate în Murmansk sau Arhangelsk, dar sunt luate în considerare şi alte locuri. Unităţi similare au fost formate şi în alte state, ca Finlanda, Norvegia şi Suedia. Premierul Vladimir Putin a reiterat că Rusia îşi va proteja interesele geopolitice din regiune.



12