Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a sosit marţi, la Tokyo, pentru a împărtăşi îngrijorarea Moscovei faţă de proiectul comun americano-japonez care prevede amplasarea unui scut antirachetă în Asia-Pacific.
După sfîrşitul celui de-al doilea război mondial, Japonia, fostă aliată a Germaniei şi Rusia, fostă aliată a SUA şi a Marii Britanii, nu au încheiat niciodată un tratat de pace, din cauza unui litigiu ridicat de pretenţiile ambelor state asupra a patru insule din nord-estul Japoniei, ocupate de trupele Armatei Roşii în 1945. Problema celor patru insule din Arhipelagul Kurile, numite de Tokyo Teritoriile de Nord, se va afla pe agenda discuţiilor, dar şeful diplomaţiei de la Moscova a anunţat că intenţionează să discute cu interlocutorii săi japonezi şi subiectul scutului antirachetă, care s-a lovit încă de la început de opoziţia categorică a Rusiei. În cadrul unui interviu recent pentru agenţia Kyodo, înainte de a pleca în vizită oficială în Japonia, Serghei Lavrov a subliniat că Moscova este împotriva amplasării unui sistem de apărare antirachetă în scopul asigurării unei superiorităţi militare, care ar putea fi utilizată numai împotriva Rusiei sau a Chinei.
Japonia şi SUA au început discuţiile preliminare în ceea ce priveşte construirea unui scut antirachetă încă din anul 1999, la puţin timp după ce o rachetă nord-coreeană a fost lansată, în 1998, împotriva Japoniei. SUA intenţionează să amplaseze zece interceptoare terestre de rachete în nordul Poloniei şi o staţie sofisticată de radar la Jince, în Cehia. SUA susţin că întregul sistem este destinat apărării Europei şi a SUA în faţa unor potenţiale atacuri cu rachete venite din partea Iranului sau a Coreii de Nord. Dar Rusia percepe întregul proiect ca pe o ameninţare directă la adresa sa. Săptămîna trecută, în timpul unei conversaţii telefonice cu premierul nipon, Yasuo Fukuda, preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat hotărît să rezolve această problemă.