Rusia îşi consolidează prezenţa militară în Arctica

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia îşi consolidează prezenţa militară în Arctica

Externe 04 Octombrie 2010 / 00:00 558 accesări

Autorităţile de la Moscova sunt pe cale să accepte raportul unui specialist rus care declară că accesul oamenilor în Arctica Rusă trebuie interzis, pentru a da timp ecosistemului să se refacă. „Trebuie să restricţionăm accesul uman în Arctica, indiferent dacă este vorba de turism sau de activităţi industriale. Arctica trebuie să devină un teritoriu cu regim maxim de protecţie ecologică”, susţine Arkadi Tishkov, membru al Academiei Ruse de Ştiinţe. Prim-ministrul Vladimir Putin, cunoscut pentru vederile sale ecologiste, este de acord cu propunerea academicianului rus, cu atât mai mult cu cât Rusia are la ora actuală o dispută internaţională ce vizează trasarea de noi graniţe menite să delimiteze partea sa din Arctica. Vladimir Putin insistă pentru intensificarea cercetărilor ştiinţifice în Arctica, în detrimentul dezvoltării turismului de masă în regiune. Guvernul rus plănuieşte crearea de noi rezervaţii şi parcuri naţionale în Arctica, precum şi adunarea gunoaielor şi a reziduurilor industriale lăsate încă din timpul exploatărilor începute în perioada comunistă.

Între timp, Rusia sporeşte prezenţa marinei militare în Arctica, o zonă în care se află importante zăcăminte de hidrocarburi şi oportunităţi comerciale. Comandantul-şef al Marinei ruse de război, amiralul Vladimir Visoţki, i-a propus premierului Putin să staţioneze nave de război în porturile arctice ruseşti, pentru a asigura securitatea rutei maritime polare. Topirea banchizei, provocată de încălzirea climatică, ar putea permite la un moment dat apariţia în această regiune, în timpul verii, a unei căi comerciale strategice, între Europa şi Asia, al cărei control va fi deţinut de Rusia. Această decizie riscă să deranjeze celelalte ţări din această regiune, SUA, Canada, Norvegia şi Danemarca, mai ales după ce ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, dădea asigurări, în luna aprilie 2009, că Rusia nu plănuia să crească prezenţa forţelor armate în Arctica.

Subsolul Arcticii ar putea conţine, potrivit geologilor americani din cadrul USGS, 13% din resursele de petrol şi 30 de procente dintre cele de gaze naturale nedescoperite în lume, resurse către care topirea gheţarilor oferă tot mai mult acces. Atrasă de această perspectivă, Rusia va cere o extindere a zonei sale economice, afirmând că Dorsala Lomonosov, un lanţ de munţi submarini, reprezintă prelungirea platoului său continental, o ambiţie ce intră în concurenţă cu cele ale altor puteri din regiune. Pentru a-şi susţine revendicările, Rusia a plasat, în vara anului 2007, un drapel rus la o adâncime de 4.000 de metri sub Polul Nord.



12