Rusia îşi ia tot uraniul puternic îmbogăţit din Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noutăţi de la Kremlin

Rusia îşi ia tot uraniul puternic îmbogăţit din Ucraina

Externe 24 Martie 2012 / 00:00 346 accesări

Rusia va îndepărta tot uraniul puternic îmbogăţit de pe teritoriul Ucrainei, până duminică, a anunţat şeful serviciilor nucleare ruse, Serghei Kirienko. Declaraţiile au fost făcute după ce 109 kilograme de uraniu puternic îmbogăţit au fost trimise în Rusia de la institutul de cercetare Harkiv. ”Duminică, ultima tranşă de la Institutul pentru cercetare nucleară de la Kiev va ajunge în Rusia”, a spus Kirienko, şeful agenţiei nucleare de stat Rosatom. Tranşa ar urma să fie de circa 20 de kilograme. ”Aceasta va linişti toate temerile că uraniu puternic îmbogăţit ar fi putut cădea în mâini greşite în Ucraina”, a spus Kirienko. În baza acordului cu SUA şi Rusia, Ucraina a îndepărtat toate armele nucleare de pe teritoriul său, în 1996. Circa 1.900 de focoase nucleare au fost transferate în Rusia, care a oferit în schimb combustibil pentru reactoarele atomice.

UN MIT EURO-ATLANTIC ”Comunitatea euro-atlantică de securitate este încă un mit, dar trebuie să devină realitate”, a declarat, vineri, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, la o conferinţă consacrată securităţii, organizată la Moscova. Medvedev a subliniat că un dialog constructiv şi imparţial este necesar pentru a face paşi practici. ”Dacă spunem lucrurile pe faţă, Rusia trebuie să asigure comunitatea euro-atlantică pentru securitate, la care trebuie să luăm parte cu toţii şi să fim protejaţi adecvat. Importanţa globală a acestei sarcini este clară şi, indiferent cât de greu este drumul pe care merge ţara noastră împreună cu alte state, suntem hotărâţi să urmăm această cale”, a adugat el. Medvedev a subliniat că Rusia nu intenţionează să adopte o poziţie de aşteptare, ci să acţioneze.

MAI PUŢINE ŞANSE DE ACORD ANTIRACHETĂ Rusia este în continuare deschisă la dialog în ceea ce priveşte apărarea antirachetă din Europa, însă oportunităţile pentru discuţii scad pe măsură ce sistemul este din ce în ce mai aproape de a fi pus în practică, a avertizat preşedintele Dmitri Medvedev. Negocierile dintre Rusia şi statele membre NATO privind proiectul apărării antirachetă au ajuns într-un impas privind reţinerea de care dă dovadă Occidentul pentru a oferi Moscovei garanţii judiciare că scutul nu va fi folosit împotriva sa. SUA afirmă că sistemul este proiectat pentru a contracara eventuale atacuri lansate de state problemă, precum Iranul şi Coreea de Nord, însă Rusia este îngrijorată că i-ar putea fi neutralizată forţa de disuasiune strategică. Medvedev a declarat vineri că acest dosar este un test pentru viitorul cooperării NATO-Rusia. Liderul de la Kremlin a avertizat şi că Rusia ar putea fi nevoită să răspundă la potenţiala ameninţare.

Taguri articol


12