Rusia îşi modernizează flota navală militară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia îşi modernizează flota navală militară

Externe 28 Iulie 2008 / 00:00 1598 accesări

Autorităţile de la Moscova au anunţat, duminică, planuri privind consolidarea Forţelor sale Navale, prin construirea de portavioane şi modernizarea flotei de submarine nucleare în următorii ani. Rusia va construi cinci sau şase grupuri de portavioane în viitorul apropiat, a declarat comandantul de marină Vladimir Visoţki. “Îl numim sistem de portavioane, care va avea baza în Flota Nordului şi Flota Pacificului. Crearea unor astfel de sisteme va începe după 2012”, a menţionat acesta precizînd că aceste grupuri vor coopera îndeaproape cu sateliţii militari ai Rusiei, cu Forţele Aeriene şi sistemele de apărare antiaeriană.

Rusia are, în prezent, un singur portavion, Nikolai Kuzneţov, construit în perioada sovietică. Totodată, Rusia îşi va moderniza submarinele nucleare din clasa Borei. Primul submarin de acest fel din cadrul Proiectului 955, Iuri Dolgoruki, a fost lansat în februarie şi urmează să devină pe deplin operaţional pînă la sfîrşitul lui 2008. Alte două submarine din această clasă sînt construite în prezent. Submarinele Borei modernizate vor fi nucleul forţelor navale nucleare ruse pînă în 2040. Testele cu o nouă rachetă balistică intercontinentală, Bulava-M, destinată montării pe submarine Borei, au fost o combinaţie de eşec şi succes. Kremlinul a apreciat însă această rachetă ca fiind o armă capabilă să treacă de orice sistem de apărare aeriană. Racheta Bulava va fi folosită începînd din acest an.

Un alt indiciu al tensiunilor dintre oficialii de la Kremlin şi Casa Albă este comunicatul dat publicităţii de Ministerul rus al Afacerilor Externe care susţine preşedintele Bush i-a insultat pe veteranii celui de-al doilea Război Mondial, asociind comunismul sovietic cu fascismul nazist. Preşedintele Bush a semnat o proclamaţie publicată la 18 iulie în care cerea poporului american să îşi reafirme angajamentul pentru democraţie şi să apere libertatea în lume. “În secolul XX, relele comunismului sovietic şi ale fascismului nazist au fost învinse şi libertatea s-a răspîndit în lume, în condiţiile în care noi democraţii au apărut”, menţiona textul, conform unei copii postate pe site-ul Casei Albe. Ministerul rus al Afacerilor Externe a apreciat că afirmaţiile lui Bush fac parte dintr-o tentativă de a rescrie istoria în SUA. Rusia este foarte sensibilă faţă de ceea ce Kremlinul spune că este o rescriere a istoriei despre rolul Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial. Ruşii consideră victoria asupra Germaniei ca un moment crucial în istoria lor şi sînt foarte mîndri că Armata Roşie a îndepărtat forţele germane din Europa de Est. Războiul s-a soldat cu moartea a 20 de milioane de sovietici. În Europa de Est însă sosirea Armatei Roşii este asociată cu începutul dominaţiei sovietice, în care mii de persoane au fost arestate şi trimise în lagăre, iar guvernele lor au fost conduse de la Moscova.

Taguri articol


12