Rusia mizează pe un sistem democratic propriu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ciuda Occidentului

Rusia mizează pe un sistem democratic propriu

Externe 07 Decembrie 2011 / 00:00 456 accesări

ANCHETĂ OFICIALĂ Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat ieri că sistemul politic rus nu este problema Occidentului, ca reacţie la raportul OSCE care a denunţat relaţia prea apropiată între statul rus şi partidul premierului Vladimir Putin. “Să supravegheze alegerile, să semnaleze neregulile este un lucru, dar starea sistemului politic nu este problema lor”, a declarat liderul de la Kremlin. Dmitri Medvedev a cerut, totuşi, Comisiei Electorale Centrale să investigheze presupusele nereguli. Alegerile legislative ruse, câştigate de partidul aflat la putere, Rusia Unită, au fost marcate de încălcări frecvente în cadrul numărării voturilor, în special introducerea în urnă a unor buletine suplimentare, potrivit unui comunicat difuzat de observatorii OSCE. La rândul său, secretarul de stat Hillary Clinton a cerut o investigaţie asupra alegerile parlamentare din Rusia. Vorbind la reuniunea OSCE la Vilnius, Hillary Clinton a spus că alegerile ruse nu au fost nici libere, nici corecte. Secretarul de stat britanic pentru Afaceri Externe, David Lidington, a cerut ca neregulile semnalate de OSCE în cursul scrutinului din Rusia să facă obiectul unei anchete rapide şi transparente.

Organizatorii unui marş de protest care au criticat modul în care s-au desfăşurat alegerile parlamentare în Rusia urmau să fie judecaţi, ieri, riscând până la 15 zile de închisoare, a declarat purtătorul de cuvânt al mişcării Solidarnost, Olga Şorina. Peste 300 de manifestanţi, între care bloggerul care condamnă corupţia Aleksei Navalni, au fost arestaţi luni seară la Moscova, în momentul când încercau să organizeze un marş de protest. Circa 250 dintre aceştia, între care şi Navalni şi unul dintre liderii mişcării de opoziţie Solodarnost, Ilia Iaşin, sunt în continuare reţinuţi la poliţie. Circa 5.000 de persoane s-au adunat luni după-amiază, sub o ploaie puternică, în centrul Moscovei pentru a denunţa modul în care s-au desfăşurat alegerile. Ieri, protestele au continuat, iar poliţia i-a reţinut pe doi lideri ai opoziţiei, Serghei Mitrohin, liderul Iabloko, şi Boris Nemţov, din mişcarea Solidarnost. Partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin a suferit un regres la legislative, obţinând 49,35% din voturi, cu 15 puncte mai puţin decât în 2007, când întrunise 64,3%.

FORŢE DE ORDINE PE STRADĂ Forţe speciale ale Ministerului rus de Interne au fost trimise la Moscova pentru a garanta securitatea. Aceste trupe speciale nu au decât un singur scop: acela de a asigura securitatea cetăţenilor în cadrul unui nivel de alertă consolidat, a declarat locotenent-colonelul Vasili Pancekov, contactat de agenţia Interfax după informaţii cu privire la sosirea unor camioane cu soldaţi la Moscova. Mai multe echipe ale forţelor speciale, în principal din divizia Dzerjinski, una dintre unităţile de elită din regiunea Moscova, au fost mobilizate pentru a garanta respectarea ordinii publice în capitală.

UN DECLIN INEVITABIL Primul-ministru rus, Vladimir Putin, a declarat că declinul partidului său, Rusia Unită, la alegeri a fost “inevitabil ţinând cont de criza economică mondială, însă rezultatul este unul bun”. Purtătorul de cuvânt al premierului rus, Dmitri Peskov, a recunoscut pentru BBC că rezultatul este o dovadă clară a popularităţii primului-ministru, acesta intenţionând să candideze la preşedinţie în alegerile din martie 2012. Vladimir Putin a promis o remaniere majoră a Guvernului federal şi a autorităţilor regionale, după alegerile prezidenţiale din martie.



12