Rusia a dispus mobilizarea întregii Flotei militare nordice şi parţial a Flotei baltice în Marea Mediterană, pentru consolidarea capacităţilor implicate în conflictul din Siria, anunţă un oficial de rang înalt din cadrul NATO citat de site-ul agenţiei Reuters.
"Rusia mobilizează întreaga Flotă militară nordică şi o mare parte a Flotei baltice în ceea ce este cea mai mare desfăşurare de forţe după sfârşitul Războiului Rece", a declarat un diplomat din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
În urmă cu câteva ore, Rusia a solicitat explicaţii coaliţiei internaţionale coordonate de SUA în legătură cu raiduri efectuate de avioane belgiene care ar fi produs victime civile în oraşul sirian Alep, sugerând că s-ar proteja reţeaua Al-Qaida. "Avem informaţii despre bombardamente ale coaliţiei conduse de Statele Unite, mai ales de avioane belgiene, asupra unor zone civile din oraşul sirian Alep. Ne aşteptăm ca liderii coaliţiei internaţionale, mai ales Belgia, precum şi instituţiile internaţionale care au criticat atât de mult raidurile aeriene ruse din Alep să aibă o reacţie adecvată. Aceste lucruri nu pot fi ignorate. Dacă nu comentează nimeni, vom trage concluzia că preocupările nu sunt privind situaţia civililor din Alep. Toată agitaţia mediatică are rolul de a proteja Frontul al-Nusra, filiala siriană a reţelei Al-Qaida, şi împiedicarea Rusiei să elimine grupurile teroriste din Alep", a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.
Ca reacţie la aceste acuzaţii, Ministerul belgian de Externe l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul Rusiei.
Recent, Statele Unite, Franţa şi Naţiunile Unite au criticat presupuse bombardamente ruse care ar fi avut ca efect moartea unor civili în oraşul sirian Alep. Rusia a respins acuzaţiile.
Şeful diplomaţiei de la Moscova a făcut aceste declaraţii în contextul în care Statele Unite au insistat ca Rusia să înceteze bombardamentele în zona oraşului sirian Alep timp de şapte zile. Rusia a refuzat să suspende atacurile, argumentând că acest interval ar permite regruparea "organizaţiilor teroriste".
Marţi, Administraţia Bashar al-Assad a acuzat coaliţia coordonată de Statele Unite că intenţionează să le permită teroriştilor din cadrul reţelei Stat Islamic să părăsească oraşul irakian Mosul pentru a merge în Siria. Coaliţia condusă de Statele Unite intenţionează să permită trecerea teroriştilor din Mosul spre Siria, a acuzat, potrivit Reuters, Comandamentul armatei siriene, avertizând că va lua toate măsurile de apărare. Conform Damascului, coaliţia occidentală a securizat unele drumuri pentru a le permite teroriştilor să se infiltreze în estul Siriei, unde ar urma să creeze "noi fronturi de luptă".
Statele Unite oferă susţinere armatei irakiene în operaţiunile antiteroriste, dar şi grupurilor insurgente din Siria care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad. La rândul său, Rusia oferă susţinere militară Administraţiei Bashar al-Assad.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.