Rusia nu a mobilizat militari la frontiera Ucrainei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dezminţire

Rusia nu a mobilizat militari la frontiera Ucrainei

Externe 29 Martie 2014 / 00:00 822 accesări

Rusia a negat informaţiile potrivit cărora ar fi mobilizat trupe la frontiera de est a Ucrainei, acuzând Occidentul că este prost informat sau este de rea-credinţă. ”Patru inspecţii internaţionale efectuate în martie de către OSCE în partea europeană a Rusiei, cu participarea Letoniei, Germaniei, Elveţiei, Finlandei, Estoniei, Belgiei, Franţei şi Ucrainei, nu au descoperit niciun plan agresiv şi nu a fost semnalată nicio activitate militară”, a comunicat Ministerul rus de Externe. ”La ce servesc aceste verificări dacă rezultatele nu au influenţă asupra politicului, în special asupra abordării SUA şi ţărilor NATO privind situaţia din Ucraina?”, întreabă retoric diplomaţia rusă. ”Oare aceste informaţii obiective, colectate de observatori militari, nu au ajuns la conducerea politică? Sau liderii politici, lăsându-se conduşi de emoţii, au tendinţa de a ignora aceste date, în favoarea propriilor preferinţe politice?”, se întreabă Ministerul rus de Externe.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a îndemnat Rusia să retragă trupele mobilizate de-a lungul frontierei cu Ucraina. Potrivit Kievului, aproximativ 100.000 de militari ruşi sunt staţionaţi la această frontieră. Obama a mai afirmat că, ”prin acţiunile în Ucraina, Vladimir Putin dovedeşte că regretă destrămarea URSS” şi a adăugat că omologul său rus nu ar trebui să revină la practicile din perioada Războiului Rece. ”Este posibil să interpreteze greşit acţiunile Occidentului. Este sigur că interpretează greşit politica externă americană”, a mai declarat Barack Obama.

NOILE CAPACITĂŢI ALE ARMATEI RUSE Preşedintele rus, Vladimir Putin, a subliniat vineri că rolul jucat de militarii ruşi în Crimeea a demonstrat noile capacităţi ale armatei. ”Evenimentele din Crimeea au fost un examen. Ele au demonstrat noile capacităţi ale forţelor noastre armate şi moralul solid al oamenilor”, a declarat preşedintele rus, confirmând implicit participarea militarilor ruşi la preluarea controlului peninsulei ucrainene. El a mulţumit comandamentului şi personalului Flotei Mării Negre, precum şi altor unităţi mobilizate în Crimeea, ”pentru reţinerea şi curajul de care au dat dovadă”, în cadrul unei ceremonii televizate de înmânare a unor decoraţii la Kremlin. ”Profesionalismul militarilor ruşi a permis evitarea provocărilor şi împiedicarea vărsării de sânge, garantarea condiţiilor unui referendum liber şi paşnic. Trebuie să continuăm dezvoltarea capacităţilor de luptă ale unităţilor forţelor noastre armate. Inclusiv în Arctic”, a declarat preşedintele rus.

Putin a cerut şi a obţinut, la sfârşitul lui februarie, din partea Senatului rus, autorizarea unei intervenţii a armatei în Ucraina. Persoane foarte bine echipate, dar fără semne distinctive au preluat controlul infrastructurilor peninsulei Crimeei, dar nu există nicio confirmare oficială a intervenţiei militarilor ruşi înaintea referendumului din 16 martie şi alipirii Crimeei la Rusia.

IANUKOVICI NU SE LASĂ Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, destituit în februarie, a îndemnat, vineri, la organizarea câte unui referendum în fiecare regiune din Ucraina, în vederea determinării statutului acestora, în locul alegerilor prezidenţiale de la 25 mai. ”În calitate de preşedinte, îndemn fiecare cetăţean ucrainean rezonabil: nu lăsaţi impostorii să se folosească de voi! Cereţi organizarea unui referendum asupra statutului fiecărei regiuni din Ucraina“, a declarat el în acest apel adresat poporului ucrainean. Ianukovici, care a fugit din Ucraina în februarie şi care ar locui la periferia Moscovei, potrivit unor informaţii de presă, s-a exprimat după ce Crimeea a votat într-un referendum alipirea peninsulei la Rusia. El a cerut să fie... radiat din Partidul Regiunilor, al cărui preşedinte era. Formaţiunea urmează să se reunească sâmbătă pentru a-şi defini strategia în alegerile prezidenţiale anticipate din mai. Partidul a recunoscut că are nevoie de o remaniere completă şi şi-a exprimat intenţia de a participa la alegeri.

SECURITATE MARITIMĂ CU DELFINI Rusia vrea să preia custodia delfinilor antrenaţi militar la centrul din Sevastopol, la doar câteva săptămâni după anexarea Crimeei, relatează CNN. ”Programul delfinilor antrenaţi pentru luptă în oraşul Sevastopol va fi păstrat şi redirecţionat către interesele marinei ruse”, a anunţat, joi, agenţia de presă rusă RIA Novosti. Aceste mamifere marine sunt antrenate să detecteze mine sau scafandri inamici. Delfinii fac parte din securitatea marină. Ei detectează sunete şi obiecte în apele adânci, ceea ce îi face foarte eficienţi în depistarea pericolelor pe fundul mării. Ministrul ucrainean al Apărării a declarat pentru CNN că ţara sa are un centru pentru antrenarea delfinilor, dar a refuzat să ofere detalii, afirmând că acesta este strict secret. Programul datează din anii ’60, când Rusia şi Ucraina făceau parte din Uniunea Sovietică, dar a fost încredinţat Kievului, după ce Ucraina şi-a proclamat independenţa, afirmă RIA Novosti. Şi marina americană antrenează delfini şi lei de mare pentru a ajuta la depistarea obiectelor periculoase subacvatice.

UCRAINEAN ARESTAT LA MOSCOVA Un cetăţean ucrainean care avea asupra sa armament şi explozivi a fost arestat în regiunea Moscovei, a anunţat, vineri, un oficial rus de rang înalt. Nikolai Ovsienko, adjunctul reprezentantului preşedintelui rus pentru Districtul Federal Central, nu a respins posibilitatea ca bărbatul arestat să fi sosit în regiune cu scopul de organiza un război de gherilă.



12