Rusia nu acceptă sistemul american de apărare antirachetă în Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia nu acceptă sistemul american de apărare antirachetă în Europa

Externe 07 Februarie 2007 / 00:00 631 accesări

"Desfăşurarea unor elemente din sistemul american de apărare antirachetă în Polonia şi Cehia se înscrie în procesul de extindere a NATO şi este îndreptată împotriva Rusiei", a declarat generalul rus Mahmut Gareiev, preşedinte al Academiei ruse de Arta Militară. "Procesul de extindere a NATO este în curs, este vorba despre o extindere teritorială şi în acelasi timp de asigurarea unui teritoriu lărgit cu noi tipuri de arme", a declarat generalul rus. Acesta a amintit că, în momentul discuţiilor asupra reunificării Germaniei, liderii ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice au dat asigurări că structura militară a blocului nu se va întinde pe teritoriul statelor ce vor adera la NATO. Numai că realitatea este alta.

"Desfăşurarea unui efectiv important de trupe germane este în curs de pregătire în Polonia. Este prevăzută crearea de baze militare pe teritoriile Bulgariei şi României. NATO se întinde în direcţia Rusiei", a conchis generalul Gareiev. În opinia sa, argumentul american, potrivit căruia desfăşurarea de elemente din sistemul american de apărare antirachetă în Polonia şi Cehia este îndreptată împotriva rachetelor nord-coreene sau iraniene, nu are nicio justificare. "Totul este cusut cu aţă albă. Este perfect clar că nu este nicio ameninţare. Este evident că Iranul şi Coreea de Nord nu dispun de rachete balistice intercontinentale ce trebuie interceptate. Obiectivul principal este de a intercepta rachete ce ar putea fi lansate de Rusia ca răspuns la acţiunile unui eventual agresor", a mai declarat Mahmut Gareiev. Generalul a mai recunoscut că sistemul american de apărare antirachetă poate distruge rachetele ruseşti la bazele lor de plecare.

Împotriva scutului antirachetă militează şu membrii Partidului Comunist din Cehia, care au protestat, marţi, faţă de planul de amplasare a unei instalaţii americane antirachetă în districtul Brdy, situat la 70 de kilometri la sud-vest de Praga, cerînd organizarea unui referendum pe această temă. Comuniştii cehi consideră că după 1989, ţara a fost parte a maşinii de război a Statelor Unite, fiind implicată şi în agresiunea împotriva Serbiei.



12