Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dezminţit, ieri, afirmaţiile potrivit cărora Occidentul îi sugerează Moscovei să-i acorde azil politic preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, nuanţând, însă, că acesta a fost subiectul unei glume făcute de germani în timpul vizitei preşedintelui Vladimir Putin la Berlin. În opinia sa, aserţiunile vizând posibilitatea de a-i acorda azil politic lui Assad în Rusia constituie fie o încercare răuvoitoare de a-i induce în eroare pe oamenii serioşi, care se ocupă de politică, fie neînţelegerea de facto a problemei. ”Soarta Siriei, inclusiv a conducătorului ei, poate fi decisă doar de poporul sirian, aspect indicat limpede în comunicatul publicat după întâlnirea de la Geneva din 30 iunie”, a întărit Serghei Lavrov.
OFIŢERI ASASINAŢI Trei ofiţeri sirieni de rang înalt, inclusiv un general, au fost asasinaţi miercuri, de bărbaţi înarmaţi, în diferite regiuni din Siria, unde aproximativ 100 de persoane au fost ucise în cursul violenţelor, a anunţat, ieri, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Un general de brigadă a fost asasinat pe drumul care asigură legătura dintre capitala Damasc şi Soueida, o regiune din sudul ţării, iar un colonel a fost ucis în provincia Hama. Al treilea ofiţer, un comandant, a fost împuşcat mortal în drum spre Alep. Miercuri, cel puţin 99 de persoane, majoritatea civili, au fost ucişi în cursul violenţelor. Între ei se află şi doi generali, omorâţi în timpul confruntărilor. Este imposibilă obţinerea unui bilanţ din surse independente, de când ONU a încetat să mai înregistreze, la sfârşitul lui 2011, victimele acestui conflict sângeros.
SCUZE PREZIDENŢIALE Preşedintele sirian şi-a exprimat regretul faţă de metodele violente folosite în primul val al revoltelor, anul trecut, de forţele care îi sunt loiale, afirmând totodată că se bucură de sprijin popular. Preşedintele sirian afirmă că manifestaţiile au fost sponsorizate de forţe externe, în vederea destabilizării Siriei. Liderul sirian declară, de asemenea, că graţie sprijinului poporului său, îşi poate păstra funcţia după 15 luni de revoltă şi reprimare care au sacrificat vieţile a 16.500 de persoane. Anterior, preşedintele sirian a acuzat făţiş Turcia că sprijină dezertorii din armata siriană în lupta împotriva regimului.
WIKILEAKS DESPRE SIRIA Site-ul WikiLeaks a anunţat, ieri, publicarea a peste două milioane de mesaje electronice aparţinând unor lideri politici şi oficiali sirieni, datând din perioada august 2006 - martie 2012. ”Aceste documente sunt jenante pentru Siria, dar şi pentru opozanţii din exteriorul Siriei”, a comentat fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, fără alte precizări, într-o declaraţie transmisă din cadrul ambasadei Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat la 19 iunie. Julian Assange, în vârstă de 41 de ani, este pasibil de extrădare în Suedia, unde este acuzat de viol şi agresiune sexuală. Refugiat la ambasada Ecuadorului, în încercarea de a scăpa de această extrădare, el aşteaptă un răspuns din partea preşedintelui ecuadorian la cererea sa de azil politic. Australianul se teme că ulterior va fi extrădat în SUA, pentru a fi judecat pentru spionaj, după ce a divulgat pe site-ul său peste 250.000 de telegrame diplomatice americane.