NATO recunoaşte interesele legitime ale Rusiei, inclusiv cele referitoare la spaţiul post-sovietic, dar acest lucru nu înseamnă că va refuza să aprofundeze angajamentele faţă de ţările vecine Rusiei, a declarat Secretarul General NATO, Jaap de Hoop Scheffer. "Statele care aspiră la statutul de membru NATO nu caută să se alăture unei Alianţe «anti-ruse». Ca parteneri, şi poate într-o zi ca membri ai Alianţei, ele îşi vor spori capacitatea de a contribui într-un sens major cu soluţii multilaterale la provocări comune în ceea ce priveşte securitatea. Şi Rusia are de cîştigat din acest lucru", a adăgat acesta. Întrebat în legătură cu aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, Scheffer a declarat: "Ucraina, ca şi Rusia, este un important partener strategic pentru Alianţă, care poate avea o contribuţie majoră la operaţiuni conduse de NATO".
Totodată, GUAM cere Naţiunilor Unite să intensifice colaborarea cu organizaţiile regionale în operaţiuni de menţinere a păcii, în special în conflictele din Republica Moldova, Gruzia şi Azerbaidjan, potrivit unei declaraţii adoptate în cadrul unei şedinţe speciale a Adunării Generale.
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe de la Kiev, Vladimir Handoghii, membru al grupului GUAM, a propus sporirea eforturilor pentru soluţionarea conflictelor îngheţate din regiune, care durează de peste 15 ani. Apelul GUAM a fost adresat Naţiunilor Unite şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, îndemnate să întreprindă măsuri concrete pentru reglementarea conflictelor care împiedică stabilitatea şi dezvoltarea economică din zonă. Oficialul ucrainean a atenţionat comunitatea internaţională în legătură cu iniţiativa preşedintelui Iuşcenko, în problema transnistreană şi a solicitat ajutor pentru implementarea planului de reglementarea conflictului din regiune prin democratizare.
GUAM a reuşit în luna septembrie să introducă pe agenda discuţiilor Adunării Generale a Naţiunilor Unite problema conflictelor îngheţate din Gruzia, Republica Moldova şi Azerbaidjan, fapt catalogat de analişti drept o victorie. Rusia a fost principala ţară care s-a opus abordării acestei probleme.