Rusia nu vrea dezgheţarea conflictelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Autorităţile de la Moscova nu intenţionează să reia legăturile aeriene cu Gruzia, întrerupte în urma unui scandal de spionaj, a afirmat ministrul rus sl Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei întîlniri cu oameni de afaceri europeni. Rusia a întrerupt legăturile aeriene, rutiere şi feroviare cu Gruzia după ce autorităţile de la Tbilisi au arestat, luna trecută, patru ofiţeri ai armatei ruse, acuzaţi de spionaj. Aceştia au fost eliberaţi, dar autorităţile de la Moscova au ignorat apelurile Guvernelor occidentale privind ridicarea sancţiunilor şi iniţierea discuţiilor cu Tbilisi.

Rusia nu vrea dezgheţarea conflictelor

Externe 25 Octombrie 2006 / 00:00 629 accesări

NATO recunoaşte interesele legitime ale Rusiei, inclusiv cele referitoare la spaţiul post-sovietic, dar acest lucru nu înseamnă că va refuza să aprofundeze angajamentele faţă de ţările vecine Rusiei, a declarat Secretarul General NATO, Jaap de Hoop Scheffer. "Statele care aspiră la statutul de membru NATO nu caută să se alăture unei Alianţe «anti-ruse». Ca parteneri, şi poate într-o zi ca membri ai Alianţei, ele îşi vor spori capacitatea de a contribui într-un sens major cu soluţii multilaterale la provocări comune în ceea ce priveşte securitatea. Şi Rusia are de cîştigat din acest lucru", a adăgat acesta. Întrebat în legătură cu aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, Scheffer a declarat: "Ucraina, ca şi Rusia, este un important partener strategic pentru Alianţă, care poate avea o contribuţie majoră la operaţiuni conduse de NATO".

Totodată, GUAM cere Naţiunilor Unite să intensifice colaborarea cu organizaţiile regionale în operaţiuni de menţinere a păcii, în special în conflictele din Republica Moldova, Gruzia şi Azerbaidjan, potrivit unei declaraţii adoptate în cadrul unei şedinţe speciale a Adunării Generale.

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe de la Kiev, Vladimir Handoghii, membru al grupului GUAM, a propus sporirea eforturilor pentru soluţionarea conflictelor îngheţate din regiune, care durează de peste 15 ani. Apelul GUAM a fost adresat Naţiunilor Unite şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, îndemnate să întreprindă măsuri concrete pentru reglementarea conflictelor care împiedică stabilitatea şi dezvoltarea economică din zonă. Oficialul ucrainean a atenţionat comunitatea internaţională în legătură cu iniţiativa preşedintelui Iuşcenko, în problema transnistreană şi a solicitat ajutor pentru implementarea planului de reglementarea conflictului din regiune prin democratizare.

GUAM a reuşit în luna septembrie să introducă pe agenda discuţiilor Adunării Generale a Naţiunilor Unite problema conflictelor îngheţate din Gruzia, Republica Moldova şi Azerbaidjan, fapt catalogat de analişti drept o victorie. Rusia a fost principala ţară care s-a opus abordării acestei probleme.



12