Rusia va plăti despăgubirile decise de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în valoare de aproape 3 milioane de euro, pentru victimele asediului din Beslan din anul 2004, a anunţat marţi Ministerul de Justiţie al Federaţiei Ruse, citat de Interfax şi Reuters, scrie agerpres.ro.
Rusia a făcut uz de forţă excesivă în asaltul asupra şcolii din acest mic oraş situat în sudul ţării, şcoală unde în 2004 militanţi islamişti au luat ostatici elevi, profesori şi părinţi. În urma operaţiunii forţelor ruse, un mare număr de ostatici au fost ucişi, a subliniat CEDO în aprilie. Tragedia care a durat trei zile a început când militanţi islamişti au luat mai mult de 1.000 de oameni ostatici în prima zi de şcoală şi au cerut independenţa Ceceniei, regiune majoritar musulmană din componenţa Federaţiei Ruse. Peste 330 de ostatici şi-au pierdut viaţa, inclusiv cel puţin 180 de copii, după ce asaltul s-a încheiat cu un schimb de focuri. În decizia sa din aprilie, CEDO a subliniat că operaţiunea forţelor ruse, puternic înarmate, asupra şcolii din Beslan 'a contribuit la numărul mare de victime în rândul ostaticilor'. S-a constatat, de asemenea, că autorităţile ruse nu au luat măsuri preventive rezonabile, în pofida faptului că au ştiut că militanţi plănuiau să atace instituţii de învăţământ.
Atacul de la Beslan a fost cel mai sângeros incident din istoria modernă a Rusiei, subliniază Reuters.
Despăgubiri vor fi plătite către 409 cetăţeni ruşi care au fost luaţi ostatici sau răniţi în acel incident sau familiilor celor luaţi ostatici, ucişi sau răniţi, conform deciziei luate de CEDO în aprilie. Marţi, CEDO a anunţat într-un comunicat că a respins apelul guvernului rus în acest caz şi că decizia sa este definitivă.
Ministerul Justiţiei rus a atenţionat, într-un răspuns la o interpelare formulată de Interfax, că această decizie a CEDO va avea urmări negative asupra luptei împotriva terorismului.