Rusia propune un summit european pentru discuţii pe tema securităţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia propune un summit european pentru discuţii pe tema securităţii

Externe 29 Septembrie 2008 / 00:00 440 accesări

Şeful diplomaţiei ruse a propus sîmbătă, la New York, organizarea unui summit paneuropean pentru a examina o propunere de creare a unui nou sistem de securitate colectiv în Europa. “Arhitectura actuală a securităţii din Europa nu a trecut testele de rezistenţă în timpul recentelor evenimente”, a declarat Serghei Lavrov, făcînd aluzie la criza georgiană, într-un discurs în faţa Adunării Generale a ONU. Evocînd propunerea preşedintelui rus Dmitri Medvedev de a elabora un Tratat de securitate european, de tipul Helsinki-2, ministrul rus al Afacerilor Externe a sugerat că analizarea acesteia ar putea începe în cadrul unui summit paneuropean la care să participe statele, cît şi toate organizaţiile ce activează în regiune. “Tratatul ar urmări stabilirea unui sistem de securitate colectiv, credibil, care ar asigura acelaşi nivel de siguranţă tuturor statelor şi ar defini, în baza unui caracter juridic coercitiv, bazele relaţiilor dintre semnatarii săi”, a argumentat diplomatul rus. Documentul ar include şi promovarea unei dezvoltări integrate şi care să fie administrată în întreaga regiune euro-atlantică. Serghei Lavrov a definit aceste principii ca fiind angajamentul de a nu recurge la forţă şi rezolvarea paşnică a diferendelor, suveranitatea statelor, integritatea teritorială a acestora şi neimplicarea în afacerile interne, cît şi inadmisibilitatea consolidării securităţii unui stat în detrimentul securităţii altora.

Serghei Lavrov a mai declarat că politicile unipolare ale SUA au eşuat în Irak şi Afganistan şi au contribuit la izbucnirea conflictului recent din Georgia. Operaţiunile militare ale Rusiei din Georgia de luna trecută au determinat tensionarea relaţiilor la cel mai grav nivel după Războiul Rece. “Iluzia unei lumi unipolare aduce confuzie multora. În schimbul loialităţii totale se aşteaptă să primească un cec în alb pentru a-şi rezolva toate problemele”, a conchis acesta.

SUA şi aliaţii europeni au condamnat Rusia atunci cînd a invadat Georgia, după ce autorităţile de la Tbilisi au încercat să preia controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud, care şi-a declarat independenţa alături de altă enclavă, Abhazia. Rusia susţine că a răspuns la agresiunea georgiană. Administraţia americană ar dori integrarea Georgiei şi Ucrainei în NATO. Ambele ţări se învecinează cu Rusia şi au făcut parte din Uniunea Sovietică.



12