Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat, vineri, reluarea zborurilor bombardierelor strategice ruse “pe bază permanentă”, reluînd astfel o practică din timpul Războiului Rece la care renunţase. “Am decis să reluăm pe bază permanentă zborurile bombardierelor strategice”, a declarat Putin, cu ocazia amplelor exerciţii militare din Urali organizate cu ocazia summit-ului de la Bişkek.
Un bombardier rus a survolat, săptămîna trecută, o bază militară americană din insula Guam, situată în Pacific şi “a schimbat zîmbete” cu piloţii americani care încercau să îl urmărească, a afirmat atunci generalul Pavel Androsov, comandant în aviaţia militară rusă. “A fost întotdeana tradiţia aviaţiei noastre să zboare departe peste ocean şi să vadă portavioane americane şi să salute vizual piloţii americani”, a explicat Androsov într-o conferinţă de presă. “Am reînviat această tradiţie şi două dintre echipajele noastre tinere au vizitat zona bazei Guam. Consider că rezultatul a fost bun. Ne-am întîlnit colegii piloţi de avioane de luptă de pe portavioanele americane. Am făcut schimb de zîmbete şi ne-am întors acasă”, a afirmat oficialul. Rusia este din ce în ce mai sigură pe sine pe scena internaţională şi a încercat să îşi proiecteze puterea militară cu mult dincolo de graniţe. Marina sa a anunţat recent că urmăreşte o prezenţă permanentă în Marea Mediterană. Luna trecută, aviaţia britanică a trimis două avioane de vînătoare pentru a intercepta două bombardiere ruseşti care se apropiau de spaţiul aerian al Marii Britanii. Armata rusă susţine că a fost vorba de un zbor de rutină.
SUA au tratat cu un aer dispreţuitor declaraţia făcută vineri de preşedintele Putin privind reluarea zborurilor bombardierelor strategice ruse. “Este o decizie care le aparţine. Interesant”, a declarat purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat, Sean McCormack, care a ţinut însă să remarce că ruşii dispun de aparate vechi. “Dacă Rusia consideră că trebuie să scoată de la naftalină unele dintre vechile sale aparate, pentru a le pune să zboare din nou, este decizia sa”, a insistat McCormack. Responsabilul american a refuzat să compare situaţia actuală cu cea care exista pe timpul Uniunii Sovietice. “Este o altă epocă”, a spus el.