Premierul rus, Vladimir Putin, a declarat miercuri că Rusia ar putea renunţa la arma nucleară, cu condiţia ca şi cei care au inventat-o, americanii, să renunţe la ea. El a făcut declaraţia în timpul unei întîlniri cu ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.
”Rusia şi SUA vor trebui să-şi păstreze fiecare cel puţin 1.500 de focoase nucleare, după încheierea noului acord privind dezarmarea, aflat în prezent la stadiul negocierilor”, a declarat, miercuri, generalul Nikolai Solonov. ”Considerăm că nu putem coborî mai jos de 1.500 de focoase nucleare”, a declarat şeful forţelor strategice ruseşti, referindu-se, de asemenea, la SUA. ”Această decizie trebuie luată însă de liderii politici”, a adăugat el. Moscova şi Washingtonul poartă negocieri privind viitorul acordului START 1 referitor la reducerea arsenalelor nucleare ale celor două ţări, acord care expiră la sfîrşitul anului. Amploarea reducerii armelor nucleare nu a fost precizată în mod clar şi nici termenul de aplicare, unii experţi evocînd o limitare la circa 1.000-1.500 de focoase, faţă de 1.700-2.200 după cum prevede acordul SORT din 2002.
Rusia intenţionează să-şi perfecţioneze sistemele de rachete pentru ca acestea să poată depăşi orice tip de apărare antiaeriană, a declarat, miercuri, la Moscova, comandantul trupelor ruseşti de rachete strategice (RVSN), generalul Nikolai Solovţov. ”Pînă în 2016, sistemele de rachete şi sistemele de gestionare a trupelor vor fi perfecţionate, li se va spori capacitatea de a învinge apărarea antirachetă consolidată, iar rezistenţa forţelor de atac va fi prelungită”, a anunţat generalul. În acelaşi timp, el a subliniat că toate sistemele de lansare a rachetelor aflate în prezent în stare de funcţionare în Rusia sînt capabile să învingă sistemele de apărare antirachetă existente sau în curs de construcţie.