Autorităţile de la Moscova nu sînt de acord cu transformarea mecanismului de menţinere a păcii în Transnistria decît după acordarea unor garanţii politice, a declarat într-un interviu pentru RIA Novosti Viktor Şanin, copreşedintele rus al Comisiei Unificate de Control pentru conflictul dintre Chişinău şi Tiraspol. Rusia nu se opune, în principiu, unei schimbări în formatul operaţiunii de pace, dar se opune, în această etapă, oricărei transformări a mecanismului de menţinere a păcii, a explicat reprezentantul rus. “Operaţiunea de pace care durează de 15 ani în Transnistruia s-a dovedit a fi cea mai eficientă dintre operaţiunile de acest gen din spaţiul postsovietic”, a apreciat acesta. Viktor Şanin consideră că în afara obiectivului principal - de a împiedica repetarea conflictului între R.Moldova şi Transnistria - operaţiunea de pace creează condiţiile necesare unei activităţi eficiente a formatului de negocieri “cinci plus doi” dintre R.Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, UE şi SUA.
La începutul lunii august se vor împlini 15 ani de la începutul operaţiunii de pace din Transnistria. Potrivit Acordului asupra principiilor unei reglementări paşnice a conflictului armat din regiunea Transnistria, încheiat la 21 iulie 1992, operaţiunea de pace se efectuează cu participarea unor contingente militare din Rusia, R.Moldova, Transnistria şi a unui grup de observatori militari ucraineni ce s-au alăturat forţei ulterior. Occidentalii au propus Rusiei, în 5 iunie, la Bruxelles, să accepte o forţă de pace multinaţională în Transnistria care să înlocuiască trupele sale. Preşedintele republicii nerecunoscute pe plan internaţional, Igor Smirnov, a respins însă această idee.
R.Moldova califică actuala forţă, formată din 700 de militari ruşi şi 500 de moldoveni şi transnistreni, drept ineficientă. Susţinute de Occident, autorităţile de la Chişinăul solicită o forţă sub mandatul OSCE şi o reluare a negocierilor pentru a pune capăt mişcării separatiste. Pentru NATO, prelungirea prezenţei trupelor ruse în Gruzia şi R.Moldova este un subiect de maximă îngrijorare. Occidentul acuză Rusia că încalcă Tratatul Forţelor Convenţionale din Europa, pentru că prezenţa militară rusă în Transnistria nu este reglementată de un mandat de menţinere a păcii. SUA şi NATO au anunţat că vor ratifica Tratatul Forţelor Convenţionale din Europa numai dacă Rusia îşi retrage aceste trupe şi este de acord ca cele din Transnistria să fie înlocuite de o forţă internaţională de menţinere a păcii. Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat însă, la 14 iulie, decretul de suspendare a participării Rusiei la Tratat. Nemulţumită de apropierea prezenţei militare americane de frontierele sale, inclusiv prin bazele americane din România şi Bulgaria, Rusia reproşează NATO că nu a ratificat versiunea revizuită în 1999 la Istanbul pentru a se ţine cont de dispariţia Pactului de la Varşovia. La rîndul său, Rusia apreciază Tratatul depăşit.