Autorităţile de la Moscova au respins, miercuri, propunerea NATO de a discuta în legătură cu decizia sa de a-şi suspenda participarea la Tratatul privind Forţele Convenţionale din Europa, estimînd că acest lucru nu este în interesul său. În schimb, responsabilul din cadrul Ministerului rus al Apărării a propus începerea lucrului la un nou pact care să limiteze forţele militare din Europa. Oficialul rus a mai afirmat că SUA şi Rusia ar trebui să lucreze la un Tratat pentru Reducerea Armelor Strategice mai simplu, pentru a-l înlocui pe cel actual, care expiră în decembrie 2009.
Totodată, Rusia a propus ţărilor interesate să folosească baza radar care se construieşte la Armavir, în sudul teritoriului său, pentru a monitoriza acţiunile Iranului. Propunerea a fost făcută de acelaşi oficial rus, şeful departamentului pentru acorduri internaţionale din Ministerul al Apărării, Evgheni Bujinski. Această propunere intervine, după ce preşedintele Putin a sugerat în 8 iunie, la summit-ul G8 din Germania, utilizarea în comun cu SUA a unei baze radar din Azerbaidjan. SUA, însă, refuză să vadă în propunerea rusă un substitut pentru proiectul american de desfăşurare a elementelor scutului antirachetă în Polonia şi Cehia. Proiectul scutului antirachetă, care, potrivit SUA, vizează contracararea unor eventuale ameninţări din partea unor state ca Iran sau Coreea de Nord a tensionat relaţiile dintre americani şi ruşi.
Rusia doreşte şi ca Tratatul americano-sovietic cu privire la Forţele Nucleare Intermediare să devină multilateral. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a făcut aceste declaraţii în cursul unei conversaţii telefonice, care a avut loc la iniţiativa omologului său american. Serghei Lavrov şi Condoleezza Rice au vorbit şi despre perspectivele cu privire la organizarea unei conferinţe internaţionale pentru Orientul Mijlociu, despre programul nuclear iranian şi despre dosarul Kosovo.
Politica lui Vladimir Putin, aprobată de populaţie
Rata de aprobare a liderului de la Kremlin a crescut de la 80% la 85% în ultimele trei luni, potrivit unul sondaj realizat în perioada 16-17 iunie. Grupul bancar şi de investiţii Remaissance Capital, care a realizat sondajul, a anunţat că 52% dintre cei intervievaţi au declarat că este posibil sau cu siguranţă îşi vor schimba punctul de vedere, în cazul în care candidatul pentru care au decis să voteze la scrutinul prezidenţial din anul 2008 nu este persoana pe care Vladimir Putin ar numi-o ca succesorul său preferat.
Studiul arată, de asemenea, că 72% dintre respondenţi cred că Rusia se îndreaptă în direcţia cea bună şi doar 22% sînt de părerea contrară. Doi din trei ruşi afirmă că standardul lor de viaţă s-a îmbunătăţit în prezent, faţă de perioada sovietică, iar 64% consideră că trăiesc mai bine decît în timpul preşedinţiei lui Boris Elţîn. Nu mai puţin de 90% dintre cei chestionaţi s-au pronunţat în favoarea implicării semnificative a statului în economie, iar 81% consideră că Rusia şi-a consolidat în ultima vreme poziţia pe scena internaţională.
Sondajul confirmă că viitorul preşedinte rus va menţine, cel mai probabil, actuala strategie politică a Kremlinului. Totodată, scandalul legat de mutarea monumentului sovietic din centrul capitalei estone a fost evenimentul de politică externă cel mai mediatizat în Rusia.