”O soluţie ca Ucraina să se liniştească este cedarea teritoriilor străine pe care aceasta le-a obţinut de la Polonia, Ungaria şi România”, a declarat, zilele trecute, politicianul ultranaţionalist rus Vladimir Jirinovski, într-o emisiune de televiziune. ”Aceste două părţi ale Ucrainei, de est şi de vest, sunt total incompatibile. Nu poate niciun fel de internaţionalism să ajute în această situaţie. Vestul Ucrainei, care face acum cea mai mare gălăgie, am fost nevoiţi să-l luăm de la Polonia, pentru ca armata hitleristă să rămână cât mai departe. Transcarpatia am luat-o de la unguri, din acelaşi motiv. Iar pe Bucovina şi Basarabia le-am luat în 1939. Dacă nu era Hitler, nu ne atingeam de aceste pământuri”, a declarat el. Liderul Partidului Liberal-Democrat din Rusia (LDPR) apreciază că, în cazul în care aceste teritorii din vestul Ucrainei ar fi restituite, ”centrul ar fi mai cuminte”. ”Ce propun eu? Să ia Polonia regiunea care îi aparţine, Ungaria să ia Transcarpatia, mai ales că majoritatea locuitorilor de acolo vorbesc limba maghiară. În Basarabia şi Bucovina, majoritatea locuitorilor sunt vorbitori de română. România visează demult să le ia înapoi. Sunt trei ţări membre NATO. Transnistria să revină la noi, este pământ rusesc”, a mai apreciat politicianul, subliniind că ”doar atunci Ucraina se va linişti”. Crimeea a fost alipită marţi Rusiei, printr-un acord semnat, la Moscova, de Vladimir Putin şi autorităţile separatiste din peninsula ucraineană. Curtea Constituţională rusă a validat ieri, în unanimitate, tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, semnat cu o zi înainte de preşedintele Vladimir Putin, a declarat preşedintele instanţei, Valeri Zorkin.
BĂSESCU NU SE LASĂ Preşedintele Traian Băsescu spune că abordarea pe care o va avea astăzi la Bruxelles, la Consiliul European, va fi: ”Hai să nu credem niciodată, sută la sută, în promisiunile şi angajamentele Federaţiei Ruse”, el apreciind că ”Rusia nu se va opri aici”. Băsescu a afirmat ieri, după întâlnirea cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti, că ”România aşteaptă de la Consiliul European de la Bruxelles nu numai stabilirea nivelului de sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse, ca urmare a anexării ilegitime a Crimeii, dar în mod categoric va aduce în dezbaterea Consiliului European şi situaţia R. Moldova“.
RESCRIEREA FRONTIERELOR Fostul secretar de Stat american Hillary Clinton a apreciat că ”preşedintele rus, Vladimir Putin, încearcă să rescrie frontierele Europei de Est şi evitarea unui nou Război Rece depinde doar de el. Logica lui Putin în problema Crimeei este că locuitorii acestei regiuni alipite la Moscova sunt de etnie rusă, sunt rusofoni şi că întotdeauna au făcut parte din Rusia. Această logică ar putea să fie extinsă nu doar la alte părţi ale Ucrainei, ci şi la alte regiuni ale Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Transnistriei. Există multe locuri în care se află oameni de etnie rusă sau rusofoni. După Ucraina şi Crimeea, alte ţări ar putea să se confrunte cu un atac frontal rus. Putin încearcă să rescrie frontierele Europei de după al Doilea Război Mondial”. Îndemnându-i pe europeni să fie mai puţin dependenţi economic şi energetic de Rusia, Clinton şi-a exprimat dorinţa de a vedea o accelerare a construirii oleoductelor între Azerbaidjan şi cele 28 de state UE. De asemenea, ea s-a pronunţat pentru explorarea zăcămintelor locale, precum gazele de şist din Polonia. ”Ruşii nu pot să vă intimideze decât atunci când sunteţi dependenţi de ei”, a afirmat ea. În ceea ce priveşte Ucraina, Hillary Clinton a declarat că Guvernul de la Kiev trebuie susţinut mai mult şi a îndemnat Washingtonul să acorde un ajutor financiar mai mare.
DE LA VORBE LA FAPTE Forţele ruse au ocupat, ieri dimineaţă, cartierul general al Marinei ucrainene la Sevastopol, preluând, ulterior, controlul asupra bazei ucrainene de la Novoozerne, în vestul Crimeei. Aproximativ cincizeci de militari ucraineni au părăsit baza, sub supravegherea unor militari ruşi, în timp ce membri ai miliţiilor pro-ruse arborau steagul rusesc. Anterior, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării anunţa că forţe pro-ruse din Crimeea au spart, cu ajutorul unui tractor, poarta Bazei Sud a Marinei ucrainene, la Novoozerne, în vestul peninsulei, şi au preluat controlul asupra intrării. Militanţii pro-ruşi au anunţat că l-au capturat, ieri, pe şeful Marinei ucrainene, Serghii Gaiduk, după ce au confiscat, cu ajutorul reprezentanţilor forţelor ruse, sediul Marinei. Administraţia de la Kiev a dat autorităţilor pro-ruse din Crimeea un ultimatum de trei ore pentru eliberarea lui Serghii Gaiduk. Militarii ucraineni au început să părăsească, ieri, sediul Marinei din Sevastopol, după ce acesta a fost ocupat de sute de militanţi pro-ruşi şi reprezentanţi ai forţelor ruse.
POD CĂTRE CRIMEEA Rusia va construi un pod între teritoriul său şi peninsula Crimeea, a anunţat, ieri, preşedintele Vladimir Putin, Guvernul estimând valoarea proiectului la trei miliarde de dolari. Traversarea strâmtorii Kerci, care atinge 4,5 kilometri în cel mai îngust punct, în estul Crimeei, al braţului de mare care leagă mările Azov şi Neagră, este singura modalitate de a ajunge pe peninsulă de pe teritoriul rusesc fără a trece prin Ucraina. Legătura este asigurată, în prezent, de un bac. Trenurile continuă să circule pe teritoriul ucrainean, a anunţat ministrul Transporturilor, Maxim Sokolov. El a anunţat că un tunel este, de asemenea, în studiu.
ADIO, CSI! Ucraina a decis să nu mai facă parte din Comunitatea Statelor Independente (CSI), organizaţie formată din foste state sovietice. Totodată, administraţia de la Kiev a decis introducerea de vize pentru cetăţenii ruşi care intenţionează să călătorească în Ucraina, a declarat Andrei Parubi, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitatea Naţională şi Apărare.
EFORTURI DIPLOMATICE Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, va efectua, astăzi, o vizită la Moscova, unde se va întâlni cu preşedintele rus, Vladimir Putin, după care va efectua o vizită la Kiev, vineri. Această vizită-surpriză face parte din eforturile diplomatice de încurajare a tuturor părţilor să soluţioneze criza actuală în mod paşnic, anunţă ONU. La Moscova, Ban Ki-moon se va întâlni şi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. La Kiev, se va întâlni cu preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, şi premierul Arseni Iaţeniuk, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile. Reacţionând faţă de lovitura în forţă a lui Putin, care a decretat alipirea Crimeei la Rusia în urma unui referendum în peninsulă, Ban Ki-moon a apărat integritatea teritorială a Ucrainei, dar fără să condamne în mod clar această alipire şi fără să spună dacă acest referendum este legitim.
TIMOŞENKO SE ÎNTOARCE Iulia Timoşenko a fost externată ieri din clinica din Berlin unde a fost tratată pentru hernie de disc şi urmează să revină în Ucraina. Tratamentul iniţial a permis ameliorarea pe termen scurt a stării sale de sănătate, durerile diminuându-se. Iulia Timoşenko a primit recomandarea de a continua convalescenţa în Ucraina. Iulia Timoşenko a mers la Berlin pe 7 martie. Ea a fost eliberată din detenţie pe 23 februarie.