Rusia s-a retras din Tratatul Forţelor Convenţionale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia s-a retras din Tratatul Forţelor Convenţionale

Externe 16 Iulie 2007 / 00:00 572 accesări

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, sîmbătă, un decret prin care suspendă participarea ţării sale la Tratatul Forţelor Convenţionale, un document-cheie pentru controlul armelor din Europa. Într-o declaraţie a Kremlinului se arată că necesitatea ca Rusia să se retragă din Tratatul Forţelor Convenţionale se datorează unor “circumstanţe extraordinare care afectează securitatea Federaţiei Ruse şi necesită măsuri immediate”. Decretul vizează suspendarea aplicării Tratatului pentru Forţele Convenţionale în Europa şi a acordurilor internaţionale ce decurg din tratatul de limitare a armamentelor grele desfăşurate între Oceanul Atlantic şi Munţii Urali.

Ministerul al Afacerilor Externe a anunţat imediat că Rusia nu va mai furniza informaţii şi nu va mai permite inspecţii la armamentul său greu şi că va decide unilateral numărul tancurilor şi avioanelor militare din fiecare regiune. Preşedintele Putin se va retrage din funcţie în martie 2008, cînd îi expiră al doilea mandat. Discursul antiamerican şi antioccidental se intensifică, de obicei, în Rusia, înainte de alegeri. Ne putem aştepta ca Rusia să desfăşoare mai multe forţe convenţionale în nord-vestul său, ca replică la extinderea NATO şi în condiţiile relaţiilor tensionate cu Estonia, acum membru UE. Rusia ar putea desfăşura mai multe trupe în Caucaz în contextul conflictelor cu Gruzia şi poate suspenda retragerea trupelor din Transnistria.

Rusia ameninţase cu retragerea din tratat, acuzînd Occidentul că nu a reuşit să ratifice versiunea amendată semnată în anul 1999, ce ia în calcul situaţia de după Războiul Rece. Discuţiile de luna trecută cu NATO s-au încheiat fără progrese. Secretarul general al NATO a calificat drept „dezamăgitoare” această decizie. Aliaţii consideră acest tratat un element foarte important în securitatea Europei. Germania, SUA şi Polonia s-au întrecut în a condamna gestul Rusiei. Astăzi, preşedintele Bush se va întîlni cu omologul său polonez, pentru a pune la punct detaliile planului de amplasare a unor elemente ale scutului american antirachetă în estul Europei, acţiune ce ar putea tensiona şi mai mult relaţiile cu Rusia. O sursă majoră a divergenţelor este insistenţa NATO de a păstra înţelegerile ce interzic concentrarea mare de forţe şi echipamente lîngă anumite graniţe. Rusia nu este de acord, pentru că astfel se limitează mişcările trupelor ruse în teritoriul ţării, în condiţiile în care oficialii de la Moscova susţin că zonele sale de graniţă au devenit mai instabile de la destrămarea URSS, în 1991. Suspendarea participării Rusiei la Tratatul Forţelor Convenţionate intervine în condiţiile deteriorării relaţiilor cu Occidentul.

Taguri articol


12