Rusia nu preconizează niciun progres la viitoarele consultări de la Viena pe tema conflictului transnistrean, deoarece poziţia preşedintelui interimar Mihai Ghimpu nu facilitează reconcilierea părţilor implicate. “Deocamdată orice progres este improbabil”, a declarat emisarul special al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Serghei Gubarev. Unul dintre motive este faptul că nici autorităţile de la Chişinău, nici cele de la Tiraspol nu şi-au schimbat de mai mulţi ani poziţiile privind rezolvarea conflictului. R.Moldova se bazează pe legislaţia din 2005, care conferă un statut special Transnistriei, ca parte a ţării, în timp ce autorităţile de la Tiraspol au în vedere un referendum din 2006, când majoritatea transnistrenilor au votat pentru proclamarea independenţei regiunii separatiste şi integrarea sa ulterioară în Rusia. Potrivit ziarului “Kommersant”, un impediment şi mai serios în privinţa reconcilierii poziţiilor divergente ale părţilor este reprezentat de politica dusă de preşedintele moldovean interimar, Mihai Ghimpu. Acesta a lansat o confruntare deschisă cu Rusia, prin emiterea unui decret care proclamă 28 iunie Ziua Ocupaţiei Sovietice.
Şi poziţia Ucrainei se nuanţează. Delegaţii Congresului al XXV-lea al Partidului Socialist Progresiv din Ucraina îi cer preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, Parlamentului şi Guvernului să ia măsuri de apărare a cetăţenilor din Transnistria, unde trăiesc 159.000 de ucraineni. Între timp, R.Moldova a aprimit un balon de oxigen din partea SUA. Cele două ţări au semnat ieri Acordul pentru creştere economică, prin care administraţia de la Washington a acordat omologilor de la Chişinău un ajutor în valoare de 10,1 milioane de dolari. Totuşi, ieri, serviciul sanitar rus Rospotrebnadzor a blocat la frontieră 40 de cisterne cu vin moldovenesc, producătorii moldoveni temându-se că au de-a face cu un nou embargo aplicat din motive politice, ca urmare a decretului preşedintelui interimar Mihai Ghimpu. Directorul Rospotrebnadzor, Ghenadie Onişcenko, a declarat marţi că vinul moldovenesc conţine pesticide şi alte substanţe periculoase pentru sănătate, acuzând Guvernul lui Vlad Filat de incompentenţă deoarece nu poate controla acest lucru.
Mihai Ghimpu ar putea deveni pentru mai mulţi ani un partener de negocieri. Curtea Constituţională din R.Moldova a aprobat, marţi, proiectul Alianţei pentru Integrare Europeană privind modificarea prin referendum a prevederilor constituţionale referitoare la alegerea preşedintelui. În urma deciziei Curţii, proiectul de modificare va putea fi supus dezbaterii în Parlament. Liderii Alianţei au anunţat că intenţionează să convoace referendumul constituţional în data de 5 septembrie, dar decizia finală ar putea fi anunţată în şedinţa de miercuri a Parlamentului. La referendum, alegătorii trebuie să decidă asupra modului de alegere a preşedintelui, conform sistemului actual, în care şeful statului este ales de Parlament, sau prin vot direct.
Pe de altă parte, reprezentanţi ai OSCE o vor însoţi pe mama lui Ilie Cazac în Transnistria pentru a-şi vedea fiul. Cu ajutorul OSCE, Stela Surchicean va avea posibilitatea să-şi vadă fiul ţinut în arest deja de patru luni. Rămâne de ales doar ziua pentru a pleca în Transnistria. Mama lui Ilie Cazac a cerut să fie însoţită de reprezentanţii organismelor internaţionale de teamă că scrisorile primite de la autorităţile separatiste, în care este anunţată că îşi poate vedea fiul, ar putea fi o capcană. Părinţii lui Ilie Cazac protestează de 25 de zile în faţa ambasadei ruse din Chişinău, cerând Moscovei să intervină la autorităţile de la Tiraspol pentru a-l elibera pe bărbat, arestat pentru înaltă trădare şi spionaj în favoarea R.Moldova.