Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă că Rusia se opune unei intervenţii militare ONU în Siria. ”Dacă sirienii hotărăsc plecarea preşedintelui al-Assad, vom sprijini o astfel de soluţie. Nu vom autoriza o intervenţie armată a Consiliului de Securitate al ONU”, a precizat ministrul. Lavrov a cerut, de asemenea, organizarea unei conferinţe internaţionale în vederea aplicării planului de pace Annan în Siria, pe care îl consideră singura soluţie. Ultimul atac al forţelor pro-guvernamentale a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, în oraşul sirian Deraa. Deşi nu au fost comunicate cifre oficiale, observatorii ONU din Siria susţin că cel puţin 17 persoane au fost omorâte, printre care şi femei.
Ministrul britanic de Externe, William Hague, a comparat situaţia din Siria cu cea care era în Bosnia-Herţegovina, în anii ’90, fără a exclude posibilitatea unei intervenţii militare. ”Nu ştim cum vor evolua lucrurile. Siria este în pragul prăbuşirii şi al unui război intercomunitar, deci nu cred că putem exclude nimic”, a declarat William Hague. Acesta a comentat şi poziţia Rusiei, care a admis că ar accepta înlăturarea lui Bashar al-Assad, dacă poporul sirian ar dori acest lucru. ”Este exact ce dorim. Dar poporul sirian nu îşi poate decide viitorul, dacă oamenii sunt ucişi, dacă observatorii sunt eliminaţi”, a încheiat William Hague. Cel puţin 14.115 persoane, majoritatea civili, au fost ucise în Siria, în violenţele izbucnite în martie 2011, susţine Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Cel puţin 9.862 de civili, 3.470 de militari şi 783 de dezertori au murit în confruntările din Siria. Violenţele par să se fi intensificat, în pofida prezenţei celor 300 de observatori ONU care au rolul monitorizării implementării acordului de încetare a focului intrat în vigoare pe 12 aprilie. Cel puţin 111 persoane - 83 de civili şi 28 de militari - au murit în incidentele armate de sâmbătă.
Kurdul Abdel Basset Sayda a fost ales noul lider al Consiliului Naţional Sirian (CNS), principala coaliţie de opoziţie faţă de regimul al-Assad. El îl înlocuieşte pe Burhan Ghaliun, care a demisionat după ce a fost criticat că le-ar fi permis Fraţilor Musulmani să ocupe un loc prea important în cadrul CNS şi pentru lipsa de coordonare între consiliu şi militanţii de pe teren. Născut în 1956, în Amuda, oraş majoritar kurd din nord-estul Siriei, Sayda este doctor în filosofie, exilat în Suedia. Până în prezent, a ocupat funcţia de preşedinte al biroului pentru drepturile omului din cadrul CNS. La sfârşitul lunii martie, majoritatea opozanţilor sirieni au recunoscut CNS drept reprezentatul formal al poporului sirian, iar în aprilie, la ultima reuniune internaţională a Prietenilor Siriei, la Istanbul, CNS a fost recunoscut drept reprezentant legitim al tuturor sirienilor.