Autorităţile ruse şi-au suspendat participarea la operaţiunile antiteroriste NATO din Marea Mediterană, pentru a se concentra asupra misiunilor antipiraterie din largul Somaliei. Navele NATO patrulează în Marea Mediterană în cadrul operaţiunii Active Endeavour, lansată după atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA pentru monitorizarea traficului maritim şi depistarea eventualelor activităţi teroriste. „Participarea navelor ruse la eforturile de asigurare a securităţii pentru traficul maritim în zona Cornului Africii va compensa absenţa Rusiei de la Active Endeavour. Astăzi, vieţile marinarilor sunt în mai mare pericol în Golful Aden decât în Marea Mediterană”, a declarat purtătorul de cuvânt rus al Statului Major rus, care a adăugat că ţara sa cooperează şi va continua să coopereze cu alte state pentru asigurarea securităţii traficului maritim. „În prezent, pentru noi sunt importante două operaţiuni: lupta împotriva pirateriei în Golful Aden şi operaţiunea Black Sea Harmony, în cadrul căreia nave ruseşti şi turce asigură securitatea vaselor străine în Marea Neagră”, a afirmat oficialul rus.
Black Sea Harmony a fost iniţiată de Turcia în martie 2004, conform Rezoluţiilor 1.373, 1.540 şi 1.566 ale Consiliului de Securitate al ONU privind combaterea terorismului şi asigurarea securităţii în strâmtorile turce. Trei vase de patrulă şi trei submarine se vor alătura Flotei ruse a Mării Negre până la sfârşitul anului 2010, a anunţat comandantul marinei ruse, amiralul Vladimir Visoţki. Totodată, Rusia s-a alăturat eforturilor antipiraterie din zona Somaliei în octombrie 2008.
Pe de altă parte, Rusia moderniza trei crucişătoare nucleare de clasă Kirov din perioada sovietică, acestea urmând să devină operaţionale până în 2020. Rusia a construit patru crucişătoare nucleare Kirov în perioada 1974 - 1998, iar unul dintre acestea , Piotr Veliki, se află încă în serviciul activ, în cadrul Flotei Nordice. Crucişătoarele Amiral Nahimov, Amiral Lazarev şi Amiral Uşakov vor fi modernizate şi vor reveni în forţele de luptă ale Marinei ruse în termen de zece ani. Şi echipamentele şi armamentul navelor de luptă vor fi modernizate integral. Crucişătoarele de clasă Kirov sunt depăşite numai de portavioane din punct de vedere al dimensiunilor, fiind similare navelor de luptă din Primul Război Mondial. Amiral Uşakov (fost Kirov) a fost dat în folosinţă în 1980, însă a înregistrat un accident la reactorul nuclear în 1990, în timp ce se afla în Marea Mediterană. Lucrările de reparaţii nu au fost încheiate niciodată, din cauza lipsei de finanţare după destrămarea Uniunii Sovietice. Amiral Lazarev (fost Fruze) a devenit operaţional în 1984 şi a fost retras din serviciu în 1998, iar crucişătorul Amiral Nahimov (fost Kalinin) a fost dat în exploatare în 1988, fiind retras în 1999 şi intrând în reparaţii la şantierul Severodvinsk din 2005. Navele Kirov sunt echipate cu rachete SS-N-19 Shipwreck, destinate ţintelor de mari dimensiuni aflate la suprafaţă, şi lansatoare de rachete SA-N-6 Grumble şi SA-N-4 Gecko pentru apărarea antiaeriană.