Oameni de ştiinţă ruşi prevăd un cutremur cu magnitudinea de 5 grade pe Scara Richter la Moscova, care va veni din Vrancea (România). O declaraţie în acest sens a fost făcută ieri, de Evgheni Rogojin, directorul Institutului pentru Fizica Pământului de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei. Moscova este foarte rar zdruncinată de un cutremur şi niciodată de mai mult de 4-5 grade, iar atunci când se înâmplă, cam o dată la 30 de ani, evenimentul seismic vine de regulă dinspre Carpaţi, mai exact din România. Ultima oară, Moscova a resimţit cutremurul din 1977 din România, care a avut o magnitudine de 7,3 grade pe Scara Richter. Deşi a ezitat să spună o dată exactă a viitorului cutremur ce va zdruncina Moscova via Carpaţi, academicianul rus a lăsat să se înţeleagă că acest eveniment s-ar putea întâmpla în următorii zece ani sau, poate, chiar mai devreme.
Premierul rus, Vladimir Putin, a ordonat, ieri, verificarea centralelor nucleare ruseşti, în urma accidentelor de la centralele japoneze. Patru centrale nucleare ruse prezintă potenţiale pericole, două aflându-se în zone seismice active, a afirmat un expert rus, la o conferinţă de presă organizată la Moscova. Centralele nucleare de la Balakovo (Volga) şi Rostov (în sudul ţării) se află în zone seismice active şi ar putea fi periculoase, a declarat academicianul Vladimir Kuzneţov, membru al Consiliului Public de pe lângă Agenţia rusă pentru Energie Atomică (Rosatom). Putin a declarat ieri că Rusia nu are centrale nucleare în zone seismice şi nu va construi centrale nucleare în zone cu astfel de riscuri. Centralele din Kola (nord-vest) şi Novovoronej (centru) nu corespund normelor de securitate internaţionale, a adăugat Kuzneţov, fost inspector la centralele nucleare ruse. El a denunţat ”prelungirea frenetică a perioadei de exploatare a reactoarelor vechi”, citând cazul centralei Leningradskaia (în apropiere de Sankt Petersburg), unde perioada a fost extinsă până în 2025. Jumătate din cele 32 de reactoare exploatate în Rusia sunt de primă generaţie, iar 11 sunt de tip RBMK, utilizat la centrala de la Cernobîl, a declarat Kuzneţov.
• \"Teste de stres\" la centralele nucleare • Comisarul european pentru Energie a declarat că UE va efectua teste de stres pentru a vedea cum ar reacţiona cele 143 de centrale nucleare, în caz de urgenţă. Comisarul Guenter Oettinger a spus că, după reuniunea de urgenţă a miniştrilor Energiei, s-a convenit asupra efectuării de teste de stres, în baza propunerii făcute de Austria. În plus, cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat ieri că va închide temporar şapte centrale nucleare date în folosinţă la sfârşitul anilor \'80, la nivel naţional demarând un program de verificare a siguranţei tuturor celor 17 centrale nucleare aflate în funcţiune. Germania este primul stat european care opreşte activitatea unor reactoare atomice, ca urmare a dezastrului nuclear din Japonia. • Harta nucleară a lumii • La începutul anului 2011, harta energiei nucleare la nivel mondial se prezenta astfel: 442 de reactoare nucleare operaţionale în 29 de ţări, cu o capacitate totală netă de 375.001 megawaţi şi alte 65 de reactoare în proces de construcţie, potrivit site-ului Societăţii Nucleare Europene (ENS). SUA au cele mai multe reactoare nucleare - 104, Franţa ocupă poziţia a doua, cu 58 de reactoare, pe locul trei se situează Japonia cu 54 de reactoare, iar pe locurile patru şi cinci se află Rusia şi Coreea de Sud, cu 32 şi respectiv 21 de reactoare. Deşi SUA ocupă primul loc la numărul de centrale nucleare, Franţa este naţiunea cea mai dependentă de acest tip de energie, având cele mai multe centrale raportat la numărul populaţiei. În America Latină, ţările cu reactoare nucleare sunt Argentina, Brazilia şi Mexic.