Rusia şi China îşi accelerează colaborarea militară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia şi China îşi accelerează colaborarea militară

Externe 15 Ianuarie 2013 / 00:00 387 accesări

Preconizata desfăşurare a sistemului antirachetă american în Europa şi în alte zone ale lumii, precum şi influenţa crescândă a SUA în regiunea Asia-Pacific s-au numărat printre subiectele abordate de secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, organism consultativ pe lângă preşedinţie, Nikolai Patruşev, fost director FSB (ex-KGB), în cadrul convorbirilor avute cu autorităţile chineze cu ocazia unei vizite de lucru în China, întreprinsă în zilele de 8 şi 9 ianuarie. Nikolai Patruşev, unul dintre apropiaţii preşedintelui Vladimir Putin, a fost primit de noul lider politic, guvernamental şi militar al Chinei, Xi Jinping, şi a avut o serie de convorbiri cu alţi oficiali de la Beijing.

Cele mai multe dintre convorbiri au fost purtate cu uşile închise, fiind abordată cu precădere situaţia instabilă din regiunea Asia-Pacific, a cărei securitate preocupă atât China, cât şi Rusia. Despre situaţia actuala din regiunea Asia-Pacific s-a discutat şi acum două luni cu prilejul vizitei noului ministru rus al Apărării Serghei Şoigu la Beijing, când părţile şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la prezenţa militară americană în creştere în regiune. SUA intenţionează să-şi transfere aici, până în 2020, cele mai multe dintre navele sale de război. De această dată, Rusia şi China au discutat planurile SUA de a construi un sistem global de apărare antirachetă, inclusiv în Marea Chinei de Sud. Oficialii de la Moscova şi Beijing intenţionează să-şi intensifice cooperarea în domeniul apărării antirachetă, ca răspuns la creşterea capacităţilor de apărare a SUA în lumea întreagă.

Deşi nu se cunosc prea multe detalii ale discuţiilor purtate de înaltul oficial al Kremlinului la Beijing, analişti militari de la Moscova au avansat ideea că Rusia a acceptat să livreze Chinei noul sistem antirachetă S-400, pe care autorităţile chineze îl cer de mult timp ruşilor. S-400 sunt dotate cu peste 40 de rachete de patru tipuri diferite, care permit atât doborârea avioanelor de luptă, cât şi a rachetelor de croazieră. Cea mai importantă caracteristică a S-400 este capacitatea sa de a distruge focoase nucleare care intră în atmosferă cu o viteză maximă de 4.800 de m/sec. Anterior, Moscova declarase că nu doreşte să vândă acest sistem în afara ţării, deoarece este mult prea performant faţă de tot ceea ce se găseşte în prezent pe piaţa de profil mondială.



12