Rusia şi China se opun impunerii de sancţiuni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Coreea de Nord dezlănţuie Criza Rachetelor Nucleare

Rusia şi China se opun impunerii de sancţiuni

Externe 07 Iulie 2006 / 00:00 980 accesări

Regimul de la Phenian a declarat, joi, că lansarea rachetelor s-a desfăşurat cu succes şi că şi-a consolidat capacităţile de autoapărare. Lansarea rachetelor face parte dintr-un exerciţiu militar, potrivit purtătorului de cuvînt al Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe. Coreea de Nord a avertizat comunitatea internaţională că va recurge la măsuri dure în cazul în care va încerca să exercite presiuni asupra sa.

Autorităţile nord-coreene îşi rezervă dreptul de a continua testele cu rachete şi că va folosi forţa împotriva celor care vor exercita presiuni asupra sa pentru a sista astfel de manevre militare. Testele nu au avut legătură cu impasul negocierilor multilarelare menite să pună capăt programului de înarmare nucleară, a declarat acelaşi purtător de cuvînt al Ministerului nord-corean al Afacerilor Externe.

Premierul japonez, Junichiro Koizumi şi preşedintele american, George W. Bush, au convenit, în cursul unei discuţii telefonice, să colaboreze pentru a adopta o rezoluţie a Naţiunilor Unite care să sisteze fondurile şi tehnologia ce ar putea servi programului militar desfăşurat de Phenian. Apelul lor a venit după refuzul Rusiei şi Chinei de a impune sancţiuni Coreei de Nord, situaţie întîlnită şi în cazul crizei nucleare iraniene, preferînd o declaraţie mai puţin constrîngătoare. Ministrul nipon al Apărării a declarat unei comisii parlamentare că analiza echipamentului şi depistarea unei mişcări de personal în interiorul unei baze de lansare din Coreea de Nord semnalează posibilitatea altor manevre cu rachete. Şi surse guvernamentale sud-coreene au declarat că este posibil ca autorităţile de la Phenian să lanseze alte trei sau patru rachete cu rază medie de acţiune, în timp ce oficiali americani susţin că se fac pregătiri pentru un al doilea test cu rachete Taepodong. Astfel de pregătiri durează zile întregi şi chiar săptămîni, iar oficialităţii de la Tokyo a anunţat că nu se aşteaptă la o lansare iminentă.

O convorbire telefonică de zece minute a existat, în noaptea de miercuri spre joi şi între preşedintele sud-coreean, Roh Moo-hyun şi omologul său american. Aceştia au convenit asupra aplanării tensiunilor provocate de lansarea rachetelor nord-coreene. Roh Moo-hyun a subliniat necesitatea relansării negocierilor multilaterale, ce durează de peste trei ani, pentru a convinge Coreea de Nord să renunţe la programul său nuclear. Regimul de la Phenian, care s-a declarat putere nucleară în februarie 2005, refuză din luna noiembrie să revină la masa negocierilor, la care participă cele două Corei, Statele Unite, Japonia, China şi Rusia. Coreea de Sud a avertizat că va sista ajutorul alimentar vital pentru Phenian, care se confruntă cu o lipsă gravă de alimente.

Reluarea negocierilor multipartite

Statele Unite au respins, din nou, negocierile directe cu autorităţile nord-coreene, mizînd din nou pe trative multipartite ca modalitate de soluţionare a crizei. Emisarul special Christopher Hill, însărcinat cu dosarul nuclear nord-coreean, efectuează de joi un turneu diplomatic în Asia. Acesta va face escale în China, Coreea de Sud şi Japonia, după ce a început de marţi consultări telefonice cu unii dintre omologii ce participă la negocierile multilaterale. Chinei i se cere în primul rînd să aibă o atitudine fermă faţă de Coreea de Nord.

În urma testelor, Japonia va accelera procesul de activare a scutului antirachetă împreună cu Statele Unite, a anunţat ministrul japonez al Apărării. Fukushiro Nukaga a făcut aceste declaraţii în faţa unei comisii parlamentare pentru securitate naţională. Japonia pregăteşte un program de cercetare şi dezvoltare, împreună cu Statele Unite, a unui scut antirachetă. Luna trecută, autorităţile de la Tokyo şi Washington au semnat un acord ce le permite dezvoltarea unui sistem de interceptare în cadrul acestui program, prevăzut să înceapă la sfîrşitul acestui an sau la începutul lui 2007.

Influenţă negativă pe pieţele mondiale

Principalele acţiuni europene au încheiat în scădere tranzacţiile bursiere de miercuri, în urma temerilor provocate de testele cu rachete balistice făcute de Coreea de Nord, dar şi de incertitudinea legată de politica Băncii Centrale Europene în domeniul dobînzilor. Şi preţul petrolului a stabilit, miercuri, un nou maxim istoric, de 75,40 dolari pe baril, în contextul cererii importante din Statele Unite şi a tensiunilor privind programul nuclear al Iranului. Petrolul Brent, de referinţă pe bursa din Londra, a fost cotat la 74,03 dolari pe baril, în creştere cu 1,52 dolari faţă de ziua anterioară. Recordul anterior, de 75,35 dolari pe baril a fost atins în luna aprilie, pe fondul disputei dintre statele occidentale şi Iran, al patrulea mare exportator la nivel mondial, privind programul său nuclear. Aprecierea a fost susţinută de amînarea neaşteptată de către Iran întîlniri dintre Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Javier Solana şi negociatorul iranian, Ali Larijani

Sistemul antirachetă a reacţionat cu succes

Radarele şi punctele de observaţie din cadrul sistemului american de apărare antirachetă au fost testate ca urmare a lansării rachetei Taepodong-2, cu rază lungă de acţiune. Armata americană a fost în măsură să detecteze foarte rapid că rachetele nu reprezentau o ameninţare pentru Statele Unite. Eficacitatea scutului american antirachetă, a cărui implementare a costat deja miliarde de dolari, este pusă sub semnul întrebării de unii experţi, ce apreciază că nu a fost suficient verificat şi că testele efectuate pînă în prezent nu au fost concludente. De la jumătatea anilor '80, Statele Unite au cheltuit circa 90 de miliarde de dolari pentru a elabora un sistem capabil să protejeze împotriva unui atac cu rachete.

Este un adevărat miracol faptul că testarea rachetelor nord-coreene nu s-a soldat şi cu o catastrofă aviatică. Zece avioane de pasageri se aflau deasupra Mării Japoniei în momentul prăbuşirii a şase din rachetele lansate de Coreea de Nord. Aparatele făceau legătura între Japonia şi Europa şi nu aparţineau unor companii aeriene nipone, urmînd să aterizeze pe aeroporturile Narita din Tokyo, Nagoya şi Osaka. Compania All Nippon Airways a decis să devieze spre nord, zborurile cu destinaţia Europa, din motive de precauţie.

Ministerul nipon al Infrastructurii şi Transporturilor a anunţat că transporturile aeriene şi maritime nipone nu au fost afectate de testele cu rachetă efectuate de Coreea de Nord. Ministerul a creat un centru special de coordonare şi control al situaţiei şi a avertizat toate companiile de transport din Japonia să fie vigilente.



12