Rusia şi NATO nu pot ajunge la un acord privind un sistem de apărare antirachetă sectorială a Europei, aşa cum a propus Dmitri Medvedev la summit-ul de la Lisabona, a admis ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov. În timp ce NATO pledează pentru două sisteme independente, care să schimbe informaţii între ele, Rusia este în favoarea unui sistem comun. Preşedintele Medvedev a propus în toamnă ca ţara sa să îşi ia angajamentul să doboare rachete vizând membrii NATO, ce traversează spaţiul său aerian sau sectorul de securitate de care ar urma să se ocupe, iar membrii Alianţei să facă acelaşi lucru în cazul unei rachete vizând Rusia.
Rusia şi NATO ar putea pune la punct un centru comun pentru detectarea ameninţărilor balistice, a anunţat, ieri, secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen. Peste 30 de state au, în prezent, tehnologia pentru dezvoltarea rachetelor balistice. Oficialul NATO a reiterat că NATO nu este o ameninţare pentru Rusia. Cele două părţi vor organiza exerciţii comune pentru asigurarea securităţii în gări şi pe aeroporturi. ”Anul viitor vom testa, la Paris şi Sankt Petersburg, un sistem pus la punct în comun şi destinat protejării gărilor şi aeroporturilor împotriva teroriştilor şi evitării repetării atentatelor ca acele de pe Domodedovo”, a declarat Rasmusen. Sistemul evocat este Standex, pus la punct în cadrul cooperării ştiinţifice Rusia-NATO. Aparatul poate fi amplasat discret în zonele aglomerate, mai ales în gări, aeroporturi sau metrou şi permite depistarea unui dispozitiv explozibil de mai puţin de 250 de grame de TNT aflat asupra unui kamikaze din mulţime.
Rusia nu ar trebui să încerce să dezvolte noi arme pentru a combate ameninţări inexistente din partea Occidentului şi ar fi mai bine să cheltuie banii pentru dezvoltarea socială şi economică, a declarat secretarul general al NATO, la încheierea summit-ului de la Soci. Acesta a respins ameninţările Moscovei cu noi arme, în faţa planurilor NATO de apărare antirachetă în Europa.