Rusia şi SUA intenţionează crearea unui centru comun pentru controlul rachetelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia şi SUA intenţionează crearea unui centru comun pentru controlul rachetelor

Externe 27 August 2009 / 00:00 335 accesări

Oficialii ruşi şi americani intenţionează să creeze un centru pentru controlul rachetelor, care ar putea avea sediul la Moscova, pentru a evita accidentele sau neînţelegerile privind lansarea acestor dispozitive, a anunţat şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Nikolai Makarov. “Desfăşurăm activităţi pentru înfiinţarea unui post de control comun pentru a urmări lansările de rachete şi orice lansare neautorizată”, a declarat generalul Makarov, care îl însoţeşte pe preşedintele Dmitri Medvedev în vizita oficială în Mongolia. Un asemenea centru ar permite Rusiei şi SUA să comunice imediat în cazul lănsării unei rachete.

Rusia se opune planului american de instalare a unor elemente antirachetă în Europa de Est, iar administraţia Obama a anunţat că va reexamina acest proiect. Totodată, Rusia, preocupată de testele cu rachetă efectuate de Coreea de Nord, a mobilizat sisteme antiaeriene sofisticate în Extremul Orient rus, pentru a face faţă unui eventual incident. “Am mobilizat sisteme S-400 în acea zonă”, a precizat generalul Nikolai Makarov, şeful Statului Major al armatei ruse, confirmînd că autorităţile de la Moscova au mobilizat sisteme anti-aeriene sofisticate în apropierea frontierei nord-coreene. În afară de mobilizarea sistemelor S-400, autorităţile ruse analizează şi alte variante pentru a se asigura că nicio rachetă sau fragment de rachetă nord-coreeană nu va cădea pe teritoriul rus.

Rusia a modificat şi proiectul rachetei intercontinentale Bulava, înlocuind uzina şi pe responsabilul tehnic, în urma unei serii de teste eşuate. Responsabilul tehnic al proiectului Bulava, Iuri Solomonov, directorul Institutului Termotehnic de la Moscova, a demisionat după un test eşuat, la jumătatea lunii iulie. Din 2005 au fost efectuate 11 teste cu această rachetă, iar şapte dintre acestea au eşuat, ultimul pe data de 15 iulie. Cu o rază de acţiune de 8.000 de kilometri, Bulava (SS-NX-30 conform clasificării NATO) poate fi echipată cu zece ogive nucleare.

Taguri articol


12