Rusia şi SUA au fost de acord, marţi, la Moscova, să îndemne regimul sirian şi rebelii să găsească o soluţie politică a conflictului, precum şi să încurajeze organizarea cât mai rapidă a unei conferinţe internaţionale despre Siria, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, la finalul întâlnirii de la Moscova cu omologul său american, John Kerry. Acordul de la Geneva asupra Siriei, încheiat la 30 iunie, de marile puteri, a definit calea ce trebuie urmată pentru instaurarea unui guvern de tranziţie, fără a evoca soarta preşedintelui Bashar al-Assad. Acest acord nu a fost niciodată aplicat deoarece încetarea temporară a focului prevăzută de acord nu a fost niciodată respectată. ”Considerăm că acordul de la Geneva este calea de urmat pentru a pune capăt vărsării de sânge din Siria”, a declarat, la rândul său, Kerry. Secretarul american de Stat a subliniat ”discuţiile foarte productive, foarte călduroase şi amicale avute anterior în cursul zilei cu preşedintele rus, Vladimir Putin, care au contribuit în mod semnificativ la capacitatea noastră de a defini calea ce trebuie urmată în ceea ce priveşte Siria”. Lavrov a reafirmat că plecarea lui al-Assad - solicitată de occidentali - nu trebuie să fie o condiţie prealabilă pentru negocierile de pace, insistând totuşi asupra faptului că Rusia nu îl va încuraja să rămână la putere.
Preşedintele american, Barack Obama, a apărat, marţi, strategia adoptată de guvernul său în dosarul conflictului sirian, însă a recunoscut că ”nu există un răspuns uşor la această criză”. Congresmeni americani au exercitat presiuni ca Obama să adopte o linie mai dură faţă de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, prin aprobarea livrării de arme rebelilor sau instaurarea unei zone de excludere aeriană. Această dezbatere s-a intensificat în urmă cu două săptămâni, după ce Washingtonul a evocat pentru prima dată o probabilă recurgere din partea regimului al-Assad la stocul său de arme chimice. Din august 2012, Obama a asigurat că o astfel de utilizare va schimba regulile jocului. Însă preşedintele a continuat marţi o abordare prudentă, notând că îşi poate fundamenta deciziile doar pe analize solide, făcând aluzie la invazia Irakului în urmă cu zece ani. În 2003, predecesorul său republican George W. Bush a invocat existenţa unor arme de distrugere în masă, pentru a justifica înlăturarea regimului lui Saddam Hussein. Aceste arme nu au fost niciodată găsite, chiar şi după căderea dictatorului.
PREMIERUL BRITANIC, LA MOSCOVA Premierul britanic, David Cameron, a anunţat ieri că va merge mâine la Soci, în Rusia, pentru a discuta despre Siria cu preşedintele Vladimir Putin, aliat al lui Bashar al-Assad. Premierul britanic a adăugat că a discutat ieri dimineaţă despre situaţia din Siria cu secretarul de Stat american, John Kerry. Rusia este unul dintre principalii aliaţi ai regimului sirian al lui Bashar al-Assad. Puterile occidentale, în primul rând SUA, încearcă să facă presiune asupra Moscovei pentru a pune capăt acestui conflict soldat cu peste 70.000 de morţi în doi ani, potrivit ONU. John Kerry s-a aflat ieri la Roma, unde a avut întrevederi cu oficiali italieni, israelieni şi iordanieni de rang înalt, în cadrul eforturilor de a pune capăt conflictului.