Rusia şi SUA vor o conferinţă internaţională privind Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Geneva II

Rusia şi SUA vor o conferinţă internaţională privind Siria

Externe 08 Octombrie 2013 / 00:00 325 accesări

Rusia şi SUA vor convocarea, la jumătatea lunii noiembrie, a unei conferinţe internaţionale de pace privind Siria, Geneva II, pentru a se găsi o soluţie politică la conflict, a declarat, ieri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la încheierea discuţiilor cu omologul său american, John Kerry, în insula indoneziană Bali. La începutul lui octombrie, Moscova a declarat că Damascul ar putea începe, în cadrul Geneva II, negocierile de pace cu elementele moderate ale opoziţiei armate. În paralel, opoziţia cere retragerea preşedintelui al-Assad, ca o condiţie prealabilă negocierilor. Iniţiativa unei noi conferinţe internaţionale la Geneva, care să reunească reprezentanţi ai Guvernului sirian şi ai opoziţiei, a fost lansată în mai, de Lavrov şi Kerry, în vederea încetării conflictului sirian soldat cu peste 100.000 de morţi în doi ani şi jumătate. Dar organizarea acestei reuniuni a fost amânată de mai multe ori din cauza dezacordurilor privind obiectivele şi participanţii, în special între Rusia, aliat al regimului de la Damasc, şi occidentali. Conferinţa Geneva II va trebui să revină asupra principiilor acordului internaţional privind tranziţia politică în Siria, semnat la 30 iunie 2012, la Geneva, dar care nu a fost aplicat niciodată.

MERITUL DAMASCULUI Secretarul de Stat american, John Kerry, a recunoscut, ieri, „meritul regimului sirian în distrugerea armelor sale chimice, lansată într-un timp-record”. Experţi în dezarmare chimică au demarat, duminică, distrugerea arsenalului sirian, în spiritul rezoluţiei ONU votate după sângerosul atac cu arme chimice de la 21 august, din apropiere de Damasc. Experţii internaţionali au supravegheat, duminică, în Siria, distrugerea unor capete de rachetă, bombe şi echipamente pentru amestecul produselor chimice, a anunţat ONU. Experţii au ca misiune să distrugă un arsenal estimat la mii de tone, dintre care sute de tone de gaz muştar (iperită) sau gaz sarin, răspândit în sute de puncte, totul într-o ţară aflată în război, o premieră pentru o misiune de dezarmare chimică. Echipa are misiunea de a aplica Rezoluţia 2.118 a Consiliului de Securitate, prima adoptată în legătură cu conflictul sirian, pe baza acordului ruso-american ce prevede dezarmarea chimică a ţării până la jumătatea anului viitor. Acordul a îndepărtat ameninţarea loviturilor aeriene împotriva regimului de la Damasc.

ZID TURCESC Turcia construieşte un zid înalt de doi metri de-a lungul unei părţi a graniţei sale cu Siria, în apropierea unei zone unde se desfăşoară frecvent confruntări, pentru a opri traficul şi imigranţii ilegali, au anunţat, ieri, oficialii turci. Excavatoarele au început să sape fundaţia zidului la Nusaybin, la 10 km nord de oraşul sirian Qamishli. Zidul s-ar întinde doar pe o fracţiune din graniţa de 900 km dintre cele două ţări, însă construirea acestuia subliniază temerile în creştere ale Ankarei faţă de extinderea violenţelor dinspre nordul Siriei. Turcia, care adăposteşte circa un sfert dintre cele două milioane de sirieni refugiaţi în urma conflictului din ţara lor, este unul dintre cei mai înverşunaţi critici ai preşedintelui sirian şi un susţinător fervent al rebelilor care luptă împotriva lui. Săptămâna trecută, Parlamentul turc a prelungit cu un an mandatul care autorizează o desfăşurare a trupelor sale în Siria, în caz de necesitate, Guvernul de la Ankara susţinând că forţele preşedintelui Bashar al-Assad au folosit arme chimice şi că acestea reprezintă o ameninţare pentru Turcia.



12