Rusia şi Turcia au semnat un acord privind controlul securităţii nucleare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia şi Turcia au semnat un acord privind controlul securităţii nucleare

Externe 09 Iunie 2010 / 00:00 376 accesări

Rusia şi Turcia au semnat, ieri, la Istanbul, un acord privind controlul securităţii nucleare. Documentul a fost semnat în prezenţa premierului rus, Vladimir Putin şi a omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, de un reprezentant al Serviciului federal rus de Supraveghere Ecologică, Tehnologică şi Nucleară şi de un reprezent turc al Agenţiei pentru Energie Atomică. Aflat la Istanbul pentru a participa la summit-ul privind securitatea în Asia, care are loc timp de două zile în Turcia, premierul Vladimir Putin a declarat, după întrevederea cu omologul său turc, Tayyip Erdogan, că Rusia şi Turcia au decis să accelereze aplicarea acordurilor energetice.

Cooperarea dintre Moscova şi Ankara vizează în principal domeniul energiei. Gazoductul Blue Stream reprezintă, de mai mulţi ani, un exemplu al eficienţei acestei cooperări. În martie 2009, Rusia şi Turcia au înfiinţat un grup de lucru pentru a examina proiectul Blue Stream-2, care ar urma să transporte gazul rusesc spre Orientul Mijlociu. În noiembrie 2009, Ankara a aprobat amplasarea în apele sale teritoriale a gazoductului South Stream, care ar urma să furnizeze 35% din gazul rusesc destinat Europei. În plus, cele două ţări au decis să construiască oleoductul Samsun-Ceyhan, cu o capacitate cuprinsă între 60 şi 70 de milioane de tone de petrol pe an, pentru a ocoli strâmtorile turceşti aglomerate. Ulterior, la jumătatea lunii mai, Moscova şi Ankara au semnat un acord de cooperare vizând construirea a patru reactoare de 1,2 GW fiecare, la Akkuyu în Turcia, care vor fi lansate între 2016 şi 2019.

Pe de altă parte, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Rusia şi Turcia intenţionează să crească cifra de afaceri a schimburilor bilaterale de peste patru ori în următorii cinci ani, urmând să ajungă la 100 de miliarde de dolari pe an. Pe fondul crizei economice mondiale, cifra de afaceri dintre cele două ţări a scăzut, în 2009, la 23 de miliarde de dolari, a adăugat premierul turc. Premierul rus, Vladimir Putin, preşedintele afgan, Hamid Karzai, liderul palestinian, Mahmoud Abbas şi preşedintele Azerbaidajanului, Ilham Aliev, se află printre participanţii la Conferinţa pentru Interacţiune şi măsuri de construire a încrederii în Asia (CICA) de la Istanbul. Israelul, ţară membră a organizaţiei, nu şi-a confirmat participarea la conferinţa de la Istanbul, iar oficiali turci consideră că autorităţile israeliene vor boicota cel mai probabil reuniunea. Reuniunea, condusă de preşedintele turc, Abdullah Gull, este consacrată dezarmării nucleare, folosirii în scopuri paşnice a energiei nucleare şi mijloacelor vizând creşterea încrederii în Asia. Pe agenda reuniunii se află şi criza din Fâşia Gaza, situaţia din Orientul Mijlociu şi din Peninsula Coreeană.

CICA a fost înfiinţată în 2002, la iniţiativa preşedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, având ca obiectiv dinamizarea cooperării în favoarea păcii şi stabilităţii în Asia, prin creşeterea schimburilor între ţărilor din regiune. 20 de ţări sunt membre ale organizaţiei, unele dintre acestea în totală opoziţie politică şi diplomatică, precum Afganistan, Pakistan, Iran, Israel, Egipt şi Autoritatea Palestiniană. În cursul summit-ului, Turcia va prelua preşedinţia CICA pentru perioada 2010-2012 şi va invita Irakul şi Vietnamul să se alăture organizaţiei.



12