Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord preliminar în domeniul gazelor naturale, care ar putea pune capăt disputei care riscă să perturbe livrările către Europa în timpul iernii ce se apropie. Ucraina va plăti 3,1 miliarde de dolari, până la sfârşitul acestui an, pentru gazele primite anterior, iar Rusia va furniza, în schimb, cel puţin 5 miliarde de metri cubi de gaze Ucrainei, în lunile următoare, a declarat vineri, la Bruxelles, comisarul pentru Energie, Guenther Oettinger, în urma discuţiilor cu miniştrii Energiei din cele două ţări. Potrivit acordului, care trebuie aprobat de guvernele statelor respective, Ucraina va plăti 385 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, în următoarele şase luni. Preţul prevăzut în acord este unul final, potrivit ofertei Gazprom, şi se află la un nivel superior preţului considerat de UE că ar trebui plătit.
UE, care depinde de gazele ruseşti ce tranzitează Ucraina în proporţie de 15% din necesar, a încercat din luna mai să intermedieze un acord între Rusia şi Ucraina, pentru continuarea livrărilor. După ce o ultimă rundă de discuţii tripartite a eşuat în luna iunie, Rusia a oprit livrările de gaze destinate Ucrainei, din cauza unor facturi neplătite în valoare de 4,5 miliarde de dolari, la momentul respectiv. Datoria a urcat, între timp, la 5,3 miliarde de dolari, potrivit Gazprom. Criza gazelor s-a declanşat după criza politică dintre Rusia şi Ucraina, provocată de înlăturarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici. Gazprom a eliminat atunci un discount de preţ de care beneficia Ucraina. Preşedintele Vladimir Putin a eliminat şi o reducere a taxei de export acordată Ucrainei în schimbul închirierii portului din Crimeea flotei ruseşti de la Marea Neagră. Rusia a anexat Crimeea în luna martie.
Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a avertizat Europa împotriva oricărei revânzări a gazului rusesc către Ucraina, într-un interviu publicat vineri în presa germană, în aceeaşi zi în care au fost reluate discuţiile dintre Moscova, Kiev şi UE, la Berlin.
ACCES INTERZIS Ministerul german de Externe a anunţat joi că Rusia a interzis intrarea pe teritoriul său a unei eurodeputate germane, apreciind că această decizie este inacceptabilă. Eurodeputata Rebecca Harms s-a deplasat joi spre Moscova, unde urma să asiste în calitate de observator la procesul unui ucrainean suspectat de spionaj. Autorităţile ruse i-au interzis lui Harms să intre pe teritoriul rus, deşi eurodeputata a prezentat paşaport diplomatic. După ce a aşteptat trei ore pe aeroportul din Moscova, Harms a fost informată că Rusia a declarat-o persona non grata. Ministerul german de Externe a informat că Harms a fost invitată să ia următorul avion spre Bruxelles. Potrivit unui comunicat al grupului Verzilor, diplomaţia rusă a anunţat că Guvernul Rusiei îşi rezervă dreptul de a adopta sancţiuni împotriva unor deputaţi europeni.
RUSIA BOICOTEAZĂ HOLLYWOODUL Politicienii ruşi vor să instaureze un veritabil boicot împotriva Hollywoodului, ”din cauza retoricii antiruse din filmele americane”, informează independent.co.uk. În contextul sancţiunilor impuse Rusiei de SUA şi al faptului că personajele negative din multe filme americane sunt întruchipate de cetăţeni ruşi - precum oligarhul diabolic din ”Jack Ryan: Shadow Recruit” şi sadicul agent KGB din ”The Avengers” -, un membru al Parlamentului rus a reacţionat faţă de această stereotipie negativă şi a cerut instaurarea unui boicot contra industriei americane de film, relatează ”The Hollywood Reporter”. Vladislav Grib, secretar general al unei comisii parlamentare ruse, a declarat: ”În unele filme, retorica antisocială şi, uneori, antirusă este prezentă, generând confuzie în rândul generaţiei tinere. Într-o vreme, filmele ruseşti întâmpinau dificultăţi în a ajunge pe marile ecrane şi, uneori, ele nu reuşeau deloc să intre în cinematografe”. Regizorul Iuri Kara a spus la începutul acestei luni că Rusia ar trebui să impună o interdicţie contra tuturor filmelor americane, până când SUA vor anula sancţiunile adoptate contra Rusiei, ca urmare a anexării peninsulei Crimeea. ”Hollywoodul va pune presiune pe Obama şi acest lucru va duce la anularea sancţiunilor”, a adăugat el. Un alt regizor rus, Stanislav Govoruhkin, care a fost şeful de campanie al preşedintelui Vlamidir Putin la alegerile din urmă cu doi ani, s-a declarat şi el în favoarea unor restricţii contra industriei de la Hollywood.
Un astfel de boicot ar reprezenta, fără îndoială, o veste foarte proastă pentru Hollywood. Box-office-ul din Rusia reprezintă cea de-a şasea piaţă mondială, generând încasări de peste 1,3 miliarde de dolari. În ianuarie, ministrul Culturii din Rusia, Vladimir Medinsky, a propus introducerea unei cote în privinţa numărului de filme străine distribuite în Rusia, iar sugestia lui a fost considerată de Occident drept o... reminiscenţă a legilor din era sovietică.