Rusia şi-a pierdut influenţa în Transnistria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alegeri la Tiraspol

Rusia şi-a pierdut influenţa în Transnistria

Externe 17 Octombrie 2011 / 00:00 539 accesări

EMBARGO LA CONIAC Liderul Transnistriei Igor Smirnov reprezintă un obstacol pentru proiectul ambiţios al preşedintelui rus Dmitri Medvedev, care caută reintegrarea paşnică a R. Moldova şi instaurarea statutului de ţară neutră. Oficialii de la Moscova au impus un embargo asupra importurilor de băuturi acoolice produse de Tiraspol din cauza neputinţei sale de a influenţa politica din Transnistria. Aceste acţiuni au loc pe fondul nemulţumirilor Kremlinului legate de dorinţa lui Igor Smirnov de a participa la alegerile prezidenţiale din Transnistria. În primă fază, Rusia a încercat să-l convingă pe liderul de la Tiraspol să plece cu garanţia păstrării afacerilor personale. Când oficialii ruşi au înţeles că negocierile nu au rezultat, au încercat să-l influenţeze psihologic prin urmărirea modului în care sunt cheltuite fondurile trimise de Moscova, dar nici metoda asta nu a dat rezultate. Astfel, Rusia a trecut la sancţiuni, deşi măsura ar putea să nu aibă efectele dorite.

Decizia Rusiei de a ameninţa Transnistria cu interzicerea importurilor de coniac Kvint reprezintă un gest de disperare. Vineri, şeful serviciului sanitar rus, Ghennadi Onişcenko, a declarat că Rusia ar putea interzice importul coniacului Kvint, produs în Transnistria, pe motiv că au apărut unele semne de întrebare faţă de calitatea băuturii alcoolice produse în Tiraspol. Coniacul Kvint este produs la Fabrica de vin şi coniac Kvint din Tiraspol, cel mai mare producător de băuturi spirtoase din regiune. Deşi aceasta nu este cea mai mare întreprindere în Transnistria, închiderea principalei pieţe de export ar putea priva sute de oameni de locuri de muncă şi lovi financiar proprietarul său, compania Sheriff.

SCHIMBARE CU ORICE PREŢ Rusia îi impută lui Igor Smirnov că a condus Transnistria într-o criză socio-economică profundă. Acesta se află la conducere deja de 20 de ani şi candidează a cincea oară. A fost prima declaraţie oficială a Moscovei, care recunoaşte deschis că nu-l doreşte pe Igor Smirnov la conducerea regiunii separatiste, exprimându-şi susţinerea pentru preşedintele Sovietului Suprem, Anatol Kaminski, de 61 de ani. Însă rating-ul său politic este incomparabil cu cel al lui Igor Smirnov, care ţine în mâinile sale toată puterea. Candidatul susţinut de Rusia a declarat că va depune eforturi pentru unirea cu R. Moldova numai dacă populaţia din regiunea separatistă va dori acest lucru. În 2006, în Transnistria a avut loc un referendum naţional. Potrivit rezultatelor, 97% din populaţie au răspuns că sunt de acord cu indepedenţa regiunii şi cu politica de apropiere a acesteia de Federaţia Rusă şi doar 3% îşi doresc unirea Transnistriei cu R. Moldova. Igor Smirnov consideră că presiunile exercitate de Moscova provin de la forţele ruse interesate de integrarea Transnistriei în R. Moldova.

Oficialii de la Chişinău nu s-au declarat surprinşi de susţinerea Kremlinului pentru unul dintre candidaţii din Transnistria şi îi cer lui Igor Smirnov să părăsească scena politică. Autorităţile de la Chişinău au anunţat deja că nu vor recunoaşte nici aceste alegeri din regiune. În ceea ce priveşte data şi locul unde va avea loc următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 privind rezolvarea conflictului transnistrean, se discută despre a doua jumătate a lunii noiembrie. Lituania, în calitate de preşedinte în exerciţiu a OSCE, a propus să găzduiască reuniunea la Vilnius. Decizia de reluare a negocierilor în formatul 5+2 privind soluţionarea diferendului transnsitrean a fost luată la Moscova, pe 21 septembrie. Negocierile oficiale au fost întrerupte în anul 2006. În formatul de negocieri 5+2 participă Chişinăul şi Tiraspolul, trei mediatori, Rusia, Ucraina şi OSCE, iar SUA şi UE au statut de observator. Până atunci, premierul moldovean Vlad Filat va discuta marţi cu omologul său Vladimir Putin despre contractul de livrare de gaz pe care Chişinăul în negociază în prezent cu Gazprom. În prezent, R. Moldova cumpără gaz de la Gazprom la un preţul mediu de 400,47 de dolari petru mia de metri cubi.



12