Rusia speră într-o schimbare a relaţiilor cu Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia speră într-o schimbare a relaţiilor cu Ucraina

Externe 23 Ianuarie 2010 / 00:00 459 accesări

Autorităţile de la Moscova şi Kiev ar putea intra într-un nou conflict diplomatic după ce administraţia prezidenţiala ucraineană a insistat că nu ar trebui acceptate scrisorile de acreditare ale noului ambasador rus. Cotidianul rus „Kommersant” titrează că documentele lui Mihail Zurabov nu conţin numele preşedintelui ucrainean, Viktor Iuşcenko. Preşedintele Dmitri Medvedev l-a acuzat pe Viktor Iuşcenko de întreprinderea în mod intenţionat a unor politici anti-ruseşti, iar, în pofida faptului că a fost numit în august 2009, Mihail Zurabov a rămas în Rusia în semn de protest. După primul tur al scrutinului prezidenţial din Ucraina, în care Viktor Iuşcenko a acumulat numai 5% din voturi, preşedintele Medvedev i-a ordonat lui Mihail Zurabov să-şi preia în mod oficial atribuţiile de ambasador la Kiev. Diplomatul urmează să sosească în capitala Ucrainei, săptămâna viitoare. Potrivit autorităţilor ucrainene, lipsa numelui preşedintelui în documentele ambasadorului Zurabov reprezintă o încălcare a tuturor normelor diplomatice şi o tentativă de umilire a lui Viktor Iuşcenko, care este încă şef al statului.

În cazul în care Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe respectă recomandările administraţiei prezidenţiale, Rusia va trebui să amâne trimiterea lui Mihail Zurabov sau să-l numească emisar prezidenţial pentru Comerţ. Preşedintele Medvedev i-a acordat marţi atribuţii suplimentare lui Mihail Zurabov când a anunţat că ambasadorul îşi va prelua, în cele din urmă, atribuţiile la Kiev. Fost ministru al Săntăţii, Mihail Zurabov, poate să înceapă să-şi exercite funcţia de ambasador după ce Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev îi acceptă scrisorile de recomandare, dar va fi legitim numai după prezentarea scrisorilor de acreditare preşedintelui.

Rusia nu îşi ascunde speranţa într-o schimbare a relaţiilor cu Ucraina, după alegerea noului preşedinte ucrainean. Mai puţin diplomat ca niciodată, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a făcut această declaraţie în timpul unei conferinţe de presă consacrate bilanţului anului 2009. „Acum că ştim cine a ajuns în cel de-al doilea tur al alegerilor din Ucraina, avem motive să apreciem, pe baza declaraţiilor celor doi candidaţi, că abordarea Ucrainei faţă de dezvoltarea cooperării cu Rusia se va schimba”, a declarat acesta. La rîndul său, premierul Vladimir Putin a făcut o declaraţie interesantă ieri. „Viaţa politică rusă trebuie să evolueze, însă nu sunt admisibile nici ucrainizarea, nici totalitarismul”. Premierul s-a exprimat într-o şedinţă a Consiliului de Stat dedicată sistemului politic din Rusia. Vladimir Putin a apreciat că schimbările trebuie să fie oportune. „Lumea se schimbă şi ar fi o greşeală să nu ne schimbăm şi noi odată cu ea”, a precizat acesta, adăugând că niciun sistem politic din lume nu este lipsit de probleme şi erori. În timpul aceleiaşi reuniuni, şi preşedintele Medvedev a recunoscut că sistemul politic din Rusia este departe de a fi ideal.



12