Rusia va pleda pentru fonduri anticriză regionale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La summit-ul G20

Rusia va pleda pentru fonduri anticriză regionale

Externe 22 Iunie 2010 / 00:00 320 accesări

Moscova va pleda, la summit-ul G20 care va avea loc, săptămâna aceasta, la Toronto, pentru fonduri anticriză regionale, complementare Fondului Monetar Internaţional, a anunţat, ieri, consilierul preşedintelui rus, Arkadi Dvorkovici. Acesta a precizat că un astfel de fond a fost înfiinţat deja în Europa, în cadrul Comunităţii Economice Eurasiatice (CEEA - Rusia, Belarus, Kazahstan, Tadjikistan şi Kîrgîzstan). Potrivit lui, partea rusă a apreciat că este necesară continuarea discuţiilor privind reforma sistemului monetar internaţional, vizând crearea de noi devize de rezervă. Summit-ul G8 va avea loc la Huntsville (Canada) în perioada 25-26 iunie, iar summit-ul G20 va avea loc la Toronto, în 26 - 27 iunie.

Deocamdată, cotidianul rusesc de afaceri ”Vedemosti” anunţă că Rusia va creşte vârsta de pensionare în următorii câţiva ani, în cadrul mai multor reforme în acest domeniu. Ministrul rus de Finanţe, Aleksei Kudrin, a declarat la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg că o creştere a vârstei de pensionare va contribui la reducerea deficitului fondului de pensii rusesc şi la creşterea pensiei medii de la 237 de dolari, cât este în prezent, la 325 de dolari. Kudrin nu a oferit alte detalii despre cum ar putea intra în vigoare reforma sau la cât ar putea fi crescută vârsta de pensionare. Vârsta de pensionare în Rusia este oricum mult mai mică decât în alte ţări europene. Majoritatea bărbaţilor au dreptul să iasă la pensie la 60 de ani, iar femeile la 55. Minerii, tâmplarii, piloţii, cosmonauţii, precum şi o serie de alţi specialişti au dreptul să se retragă şi mai devreme. Însă, ţinând cont că speranţa medie de viaţă pentru ruşi este sub 60 de ani, o creştere a vârstei de pensionare înseamnă că mulţi nu vor apuca să primească pensia. În prezent, în Rusia trăiesc de două ori mai mulţi pensionari decât angajaţi. Însă Drozdov a declarat că o creştere a vârstei de pensionare nu va rezolva problema deficitului fondului de pensii, pentru că va reprezenta o economie de cel mult 2,9 miliarde de dolari, o sumă nesemnificativă pentru bugetul de 130 de miliarde de dolari al fondului.

Opiniile privind această reformă a sistemului de pensionare, valabil din 1992, sunt divizate. Consilierul pe probleme economice al preşedintelui Dmitri Medvedev, Arkadi Dvorkovici, a declarat că nu a existat încă nicio discuţie privind această chestiune. Pe de altă parte, directorul pe probleme de dezvoltare economică al Camerei Publice Ruse, un organism de monitorizare controlat de stat, consideră că tendinţele demografice actuale cer o creştere a vârstei de pensionare.

Taguri articol


12