Rusia va prezenta probe privind pericolul scutului american

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia va prezenta probe privind pericolul scutului american

Externe 22 Martie 2012 / 00:00 475 accesări

Ministerul rus al Apărării va pezenta la Conferinţa Internaţională de la Moscova, în mai, probe privind pericolul potenţial reprezentat de sistemul de apărare antirachetă din Europa pentru potenţialul nuclear rus, scrie cotidianul ”Kommersant”. În opinia Moscovei, Washingtonul va fi nevoit ca după acest eveniment să găsească argumente noi pentru a justifica realizarea proiectelor sale în materie de apărare antirachetă. Pe 3 şi 4 mai, Moscova va găzdui o conferinţă internaţională pe tema apărării antirachetă, cu scopul de a-şi prezenta din nou poziţia, şi anume că un scut instalat cu titlu unilateral va perturba echilibrul de forţe. Situaţia planurilor Washingtonului şi NATO vizând instalarea unui sistem de apărare antirachetă în Europa rămâne complicată, lipsa unor progrese în cadrul negocierilor ruso-americane fiind evidentă. Rusia şi SUA au convenit în cursul summit-ului NATO de la Lisabona, în 2010, să coopereze în domeniul apărării antirachetă europene. Însă ele nu reuşesc să se înţeleagă asupra arhitecturii viitorului sistem. În plus, Rusia a solicitat garanţii că viitorul scut nu va ameninţa potenţialul său nuclear. În acest context, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a ameninţat pe 23 noiembrie cu instalarea în vestul şi sudul Rusiei a unor sisteme ofensive ce pot distruge instalaţiile europene ale sistemului antirachetă.

SUA nu au furnizat niciodată Rusiei informaţii secrete cu privire la instalarea unor elemente ale sistemului american antirachetă în Europa, a declarat Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe. La începutul acestei luni, presa a scris că SUA păreau să plănuiască să ofere Rusiei acces la date secrete nespecificate, posibil cu privire la viteza de ardere a versiunii modificate a rachetei de tip SM-3, care urmează să devină interceptorul de bază în cadrul sistemului american antirachetă din Europa până în 2020. Rusia se opune de mai mulţi ani unor planuri americane de instalare a unui scut antirachetă în Europa de Est, în Polonia, România şi Cehia.

PERICOLUL IRANIAN Rusia a avertizat marţi că Iranul nu are altă opţiune decât să îşi dezvolte arsenalul nuclear dacă va fi atacat de SUA sau Israel, din cauza programului său nuclear. ”CIA şi alţi oficiali americani recunosc în prezent că nu dispun de nicio informaţie cu privire la intenţiile conducerii politice iraniene privind producţia de arme nucleare. Dar sunt practic sigur că această decizie va fi luată dacă Iranul face obiectul unui atac”, a subliniat Serghei Lavrov. Acest interviu a fost dat publicităţii la scurt timp după declaraţia Ghidului Suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, că ţara sa va riposta la acelaşi nivel. în cazul în care SUA sau Israelul vor ataca. Moscova întreţine relaţii militare şi comerciale strânse cu Iranul şi nu a susţinut decât foarte târziu cele patru serii de sancţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU împotriva Iranului. Lavrov a anunţat că Rusia nu apără un aliat, ci că încearcă să evite un conflict la extins şi o cursă a înarmării nucleare în regiunea Orientului Mijlociu. El a adăugat că ameninţările israeliene împotriva Iranului au avut ca efect deteriorarea relaţiilor dintre alte ţări şi Occident şi le-a determinat să dezvolte la rândul lor arma nucleară.



12