Rusia va reacţiona la consolidarea forţelor NATO în Europa de Est

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ameninţare politico-militară

Rusia va reacţiona la consolidarea forţelor NATO în Europa de Est

Externe 10 Iunie 2014 / 00:00 492 accesări

”Rusia va considera orice suplimentare a forţelor militare NATO în apropierea frontierelor sale drept o demonstraţie a unor intenţii ostile şi va lua măsuri politice şi militare pentru a-şi garanta securitatea”, avertizează Vladimir Titov, adjunctul ministrului rus de Externe. Declaraţiile intervin pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident din cauza crizei ucrainene şi după ce preşedintele SUA, Barack Obama, a promis suplimentarea ajutorului militar destinat statelor est-europene membre ale NATO. ”Nu putem vedea consolidarea puterii militare a NATO la frontierele Rusiei altfel decât o demonstraţie a unor intenţii ostile. Ar fi greu să vedem o consolidare substanţială a forţelor militare NATO în centrul şi estul Europei, chiar şi într-un sistem de rotaţie, altfel decât o încălcare directă a prevederilor Actului fondator din 1997 între Rusia şi NATO. Vom fi forţaţi să luăm toate măsurile politice şi militare pentru a ne garanta în mod credibil securitatea”, a insistat oficialul rus.

JURNALIŞTI RUŞI ELIBERAŢI Doi jurnalişti ruşi de la postul de televiziune Zvezda, aparţinând Ministerului rus al Apărării, au fost eliberaţi ieri, după ce au fost arestaţi vineri în estul Ucrainei şi acuzaţi că desfăşurau misiuni de spionaj. Cei doi jurnalişti, Andrei Sucenkov şi Anton Malicev, au fost reţinuţi la un post de control de la intrarea în oraşul Slaviansk, bastion al insurgenţilor pro-ruşi din estul Ucrainei. Rusia a cerut eliberarea lor imediată, iar o declaraţie în acest sens a fost făcută de ministrul Apărării, Serghei Şoigu. Garda Naţională ucraineană a explicat sâmbătă că jurnaliştii sunt bănuiţi de desfăşurarea unei misiuni de spionaj şi că ei au fost predaţi serviciilor ucrainene de securitate (SBU). Circumstanţele eliberării celor doi jurnalişti ruşi nu sunt cunoscute. În luna mai, doi jurnalişti ruşi de la site-ul pro-Kremlin Life News au fost reţinuţi în aceeaşi regiune şi deţinuţi de forţele ucrainene, care i-au acuzat că transportă rachete antiaeriene. Cei doi jurnalişti au fost eliberaţi după o săptămână, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a decorat la revenirea la Moscova.

RĂPIRILE SE INTENSIFICĂ ÎN EST Arestările arbitrare şi răpirile au început să se multiplice în estul Ucrainei, fiind vizaţi în principal observatori internaţionali, jurnalişti, activişti politici pro-ucraineni şi preoţi. Cel puţin opt observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa sunt ţinuţi ostatici de la sfârşitul lunii mai, de separatişti pro-ruşi. Răpirile au început în momentul izbucnirii rebeliunii. Numărul persoanelor reţinute ilegal se ridică la circa 200, afirmă Maria Oliinik, reprezentanta organizaţiei pentru drepturile omului Prosvita. Aceste persoane sunt deţinute de noile autorităţi autoproclamate în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk. Un raport al ONU prezentat pe 16 mai relevă numeroase cazuri de crime, acte de tortură, alte tipuri de agresiuni fizice, răpiri şi acte de intimidare comise de grupuri separatiste în estul Ucrainei. Raportul notează creşterea îngrijorătoare a răpirilor şi actelor de detenţie ilegală care vizează jurnalişti, activişti politici sau reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale.



12