Rusia va trebui să se retragă pe poziţiile deţinute înainte de criza din Caucaz

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
NATO a hotărît!

Rusia va trebui să se retragă pe poziţiile deţinute înainte de criza din Caucaz

Externe 20 August 2008 / 00:00 468 accesări

Miniştrii de Externe ai celor 26 de ţări NATO s-au reunit marţi, la Bruxelles, pentru a-şi reitera susţinerea faţă de Georgia, în conflictul cu Rusia, cu riscul de a deteriora relaţiile cu Moscova. Convocată la cererea Washingtonului, reuniunea extraordinară a început la 10.00 (11.00, ora României), la sediul NATO, şi s-a încheiat în cursul după-amiezii. Întîlnirea a intervenit pe fondul promisiunii Rusiei de a-şi retrage trupele din Georgia, dar care nu se concretizează în teren.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat, la reuniunea de la Bruxelles, că Rusia va trebui să se retragă pe poziţiile deţinute înainte de criza din Caucaz. Jaap de Hoop Scheffer a anunţat că miniştrii de Externe din NATO au decis înfiinţarea unei Comisii NATO-Georgia şi menţinerea în acelaşi timp a Consiliului NATO-Rusia. Scheffer a precizat că noul organism de cooperare între NATO şi Georgia va fi unul de consultare, similar cu cele existente deja cu alţi parteneri ai Alianţei. Această comisie se va ocupa de urmărirea punerii în practică a deciziilor summit-ului de la Bucureşti. “Miniştrii şi-au reafirmat susţinerea pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei. Este vorba despre o naţiune suverană”, a subliniat Scheffer. Miniştrii NATO au căzut de acord asupra unei serii de măsuri de asistenţă acordată Georgiei ca urmare a solicitării ambasadorului Georgiei. În acelaşi timp, secretarul general a anunţat că structura de cooperare dintre NATO şi Rusia, Consiliul NATO-Rusia, rămîne în vigoare, dar deocamdată nu poate fi convocat pînă cînd Rusia nu-şi va retrage trupele din Georgia. “Lucrurile nu se mai pot petrece ca pînă acum în relaţia NATO cu Rusia. Depinde de Rusia să-şi onoreze planul în şase puncte pe care l-a negociat preşedintele Sarkozy”, a explicat Scheffer. Pe de altă parte, acesta a anunţat că la începutul săptămînii viitoare va avea loc o întîlnire la nivel ministerial a Consiliului NATO-Ucraina. Bob Simmons, adjunctul secretarului general al NATO, va pleca la Tbilisi pentru a evalua transpunerea în practică a concluziilor summit-ului de la Bucureşti. Această evaluare va continua pînă la jumătatea lunii septembrie, a precizat oficialul. De asemenea, secretarul general a anunţat că în următoarele ore, Alianţa va trimite în Georgia 15 experţi, care să evalueze pagubele suferite în urma atacurilor la infrastructurile de bază.

“Declaraţia NATO privind conflictul georgian nu este obiectivă şi reflectă un parti pris”, a declarat, în replică, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. “Poziţia exprimată marţi de NATO arată că Alianţa, în realitate, l-a luat pe preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, sub protecţia sa”, a mai declarat ministrul rus de Externe, în cadrul unei conferinţe de presă.

Condoleezza Rice vrea ca Medvedev să îşi respecte cuvântul

Secretarul de Stat al SUA a declarat, ieri, la Bruxelles, că Rusia trebuie să îşi respecte cuvîntul dat, acela de a se retrage pe poziţiile de dinainte de conflictul din Georgia. “NATO nu va permite să fie trasată o nouă frontieră între cei care sînt membri NATO şi cei care aspiră la acest statut. Am discutat şi despre aderarea Ucrainei şi a Georgiei. NATO are o politică a uşilor deschise cu toate statele democratice care îndeplinesc condiţiile de aderare la alianţă. Rusia trebuie să-şi onoreze angajamentele asumate, adică să-şi retragă retragă trupele pînă la poziţiile ocupate înainte de 7 august”, a declarat Condoleezza Rice. Oficialul american a subliniat că sînt paşi importanţi atît înfiinţarea Comisiei NATO-Georgia, cît şi reuniunea din zilele următoare a Comisiei NATO-Ucraina, precum şi vizita reprezentanţilor permanenţi la NATO în Georgia.

NATO avertizează Rusia că relaţiile nu pot continua ca şi cum nu s-ar fi întîmplat nimic

Ministrul britanic de Externe, David Miliband, a declarat că aliaţii NATO au convenit că Rusia a încălcat legislaţia internaţională prin incursiunea sa militară în Georgia. “Nu au existat disensiuni astăzi. Liderii NATO au fost de acord că Rusia a încălcat legea internaţională, precum şi regulile jocului internaţional”, a declarat Miliband, la sfîrşitul întîlnirii de la Bruxelles. Relaţiile tensionate dintre Georgia şi Rusia s-au acutizat la 7 august, cînd Tbilisi a încercat să reia controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud. Rusia, care îi susţine pe separatiştii din această provincie, a lansat o contraofensivă de mare amploare, care s-a extins pe teritoriul Georgiei. Miliband a delcarat că Rusia trebuie să înţeleagă consecinţele acţiunilor sale. “Rusia nu a reuşit să îşi respecte obligaţiile, iar acest lucru are consecinţe grave asupra încrederii acordate Rusiei în calitate de partener internaţional”, a conchis ministrul britanic de Externe.

Forţele ruse din Georgia se vor retrage pînă la 22 august

Preşedintele Dmitri Medvedev a declarat marţi că pînă la 22 august, Rusia îşi va retrage trupele din Georgia, pînă pe poziţiile decise în acordul mediat de Franţa. “Medvedev a discutat telefonic cu Nicolas Sarkozy şi i-a spus că pînă la 22 august, o parte a forţelor de menţinere a păcii va fi retrasă în zona temporară de securitate. Contingentul rămas, care a fost folosit pentru consolidarea trupelor de menţinere a păcii, va fi retras în teritoriul Osetiei de Sud şi al Rusiei”, potrivit comunicatului dat publicităţii de Kremlin.

Două convoaie militare ruse, formate din cîte şase vehicule fiecare, venind de la baza georgiană de la Teklati, se îndreptau, marţi dimineaţă, spre oraşul Zugdidi şi teritoriul separatist Abhazia, potrivit unui jurnalist AFP. Această mişcare de trupe, a cărei destinaţie este necunoscută, ar putea intra în cadrul retragerii forţelor ruse din Georgia, promisă de Rusia. Convoaiele erau formate din tancuri, blindate şi camioane militare. De altfel, la baza de la Teklati, jurnalistul AFP a putut observa activităţi ale forţelor ruse ce ar putea anunţa alte plecări, militarii scoţînd piese de artilerie în faţa intrării în bază.

”Retragerea trupelor ruse din Georgia a început deja”, a declarat, marţi, pentru postul francez de radio France Inter, reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, înaintea reuniunii extraordinare a Alianţei. ”Retragerea trupelor ruse a început deja, binenînţeles că trebuie să aşteptăm cîteva zile pentru a implementa acest plan de pace în şase puncte. Retragerea completă depinde de politica preşedintelui georgian şi de acţiunea forţelor sale. Noi vrem să încheiem acest coşmar cît mai repede posibil”, a precizat Rogozin. El a subliniat că ”pacificatorii ruşi vor rămîne în Osetia de Sud, în virtutea planului de pace acceptat de Moscova şi Tbilisi. ”Aceştia dispun de un mandat internaţional, se află acolo în mod legitim. Trebuie să rămînă pentru a menţine pacea”, a adăugat diplomatul rus. Rogozin l-a calificat din nou pe liderul georgian drept ”nazist” şi a avertizat că acesta nu mai este partenerul Moscovei.

Între timp, tot marţi, Rusia şi Georgia au efectuat un schimb de prizonieri, după cum a constatat un fotograf al agenţiei France Presse, la Igoieti, localitate situată la circa 30 de kilometri de Tbilisi. Elicoptere ruseşti au sosit aducînd 13 georgieni. Doi dintre ei păreau răniţi. Ei au fost eliberaţi în schimbul a cinci ruşi.

Trupe ruse, tancuri şi vehicule blindate au început marţi să se retragă şi din oraşul georgian Gori, a declarat un reporter al agenţiei Reuters. Patru vehicule blindate ruse, mai multe tancuri şi camioane au plecat spre Osetia de Sud. Reporterii au fost duşi într-o vizită în zonă de Ministerul rus de Externe. Deocamdată nu este clar dacă şi alte unităţi militare ruse staţionate în Georgia se retrag simultan. ”Astăzi putem spune că procesul a început”, a declarat Igor Konaşenkov, un adjunct al comandantului infanteriei ruse. El a precizat că viteza retragerii trupelor către Vladikavkaz depinde de capacitatea drumurilor regionale, pe unde se efectuează în prezent transporturi de ajutoare umanitare.

OSCE trimite 20 de observatori militari în Georgia

Consiliul permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a decis marţi să trimită imediat 20 de observatori militari în Georgia, după acordul autorităţilor de la Moscova şi Tbilisi, a anunţat preşedinţia finlandeză a organizaţiei. Şeful diplomaţiei finlandeze, Alexander Stubb, preşedintele în exerciţiu al OSCE, declarase anterior că primii observatori ar putea fi trimişi în Georgia încă de marţi seara.

Numeroşi ruşi consideră că Medvedev nu a fost suficient de dur cu Georgia

Aproape un sfert dintre ruşi consideră că preşedintele Dmitri Medvedev nu a fost suficient de dur cu Georgia în conflictul pe tema Osetiei de Sud, potrivit unui sondaj dat publicităţii luni. Circa 37% dintre cei chestionaţi au apreciat că poziţia lui Medvedev în conflict a coincis cu a lor, dar 23% au declarat că poziţia Rusiei ar trebui să fie mai dură şi mai agresivă. Sondajul efectuat de Centrul All-Russian (VTsIOM) este primul studiu privind performanţa preşedintelui după ce a ordonat o acţiune militară masivă în Georgia. Alţi 28% au declarat că nu au ascultat comentariile lui Medvedev pe tema conflictului, 7% cred că acesta ar trebui să fie mai atent şi 4% cred că este dificil să răspundă. ”Majoritatea ruşilor susţin o prezenţă militară”, a declarat Olga Kamenciuk, director de comunicare al VTsIOM.

Motivul pentru care mulţi vor un răspuns dur este dat de aşteptările lor ridicate de Vladimir Putin în timpul mandatelor sale de preşedinte, a adăugat Kamenciuk. Putin este premier în prezent, dar mulţi analişti consideră că el este cel care controlează Rusia. Medvedev a ordonat sporirea efectivelor ruse pentru a contracara ofensiva georgiană menită să preia controlul asupra regiunii separatiste proruse Osetia de Sud, declanşată la 7 august. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1.594 de persoane din 46 de regiuni ruse, în perioada 10-13 august. Marja de eroare este de 3,4 procente.



12