Rusia va trimite, în 2012, o flotă de nave de război în Siria, oficial, pentru o simplă escală, în timp ce tensiunile cresc între Moscova şi Occident, asupra crizei din această ţară. Navele în frunte cu singurul portavion rus Amiralul Kuzneţov vor ancora în primăvara lui 2012 în portul Tartous, unde se află o bază navală rusească, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului Statului Major al Marinei ruse. Această bază, înfiinţată în epoca sovietică, serveşte mai ales întreţinerii şi aprovizionării navelor. Momentan, nicio navă nu se află acolo. Amiralul Kuzneţov, care a făcut escală în largul portului Tartous în 1995 şi 2007, trebuie să părăsească la începutul lui decembrie Marea Barents, să ocolească Europa prin vest şi să intre în Marea Mediterană prin Strâmtoarea Gibraltar. Portavionul cu zece avioane de vânătoare la bord nu va putea ancora în portul Tartous, din cauza mărimii sale şi va rămâne în larg. Purtătorul de cuvânt al Marinei a subliniat totuşi că proiectul de trimitere a navelor în Siria nu este legat de ciocnirile dintre forţele regimului Bashar al-Assad şi opoziţie. El a precizat că flota se va opri de asemenea la Beirut (Liban), Genova (Italia) şi Cipru. Rusia refuză cu obstinaţie să se alăture Occidentului în condamnarea represiunii din Siria şi se opune, în continuare, oricăror sancţiuni împotriva Damascului.
Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a declarat că timpul expiră pentru liderul sirian, după ce Liga Arabă a decis sancţiuni, din cauza acţiunii forţelor siriene împotriva protestatarilor. Liga a adoptat sancţiunile fără precedent duminică, printre ele figurând blocarea bunurilor şi embargo pe investiţii. Juppe a declarat că zilele regimului sirian sunt numărate, pentru că acesta este total izolat. La începutul lunii, Liga Arabă a suspendat Siria. Sancţiunile Ligii vin după ce Damascul a refuzat accesul a 500 de observatori ai Ligii pentru a evalua situaţia.
Forţele siriene au comis crime împotriva umanităţii în acţiunile împotriva protestatarilor, potrivit unui raport ONU întocmit de un organism independent. Raportul conţine şi acuzaţii de tortură, crimă şi agresiuni sexuale. Siria este responsabilă pentru aceste acte, subliniază documentul, cerând Damascului să-i pedepsească pe cei responsabili. Peste 3.500 de persoane au murit de la declanşarea protestelor, în martie.