Rusia vrea „pace“ cu Occidentul, dar după propria reţetă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia vrea „pace“ cu Occidentul, dar după propria reţetă

Externe 04 August 2016 / 16:48 447 accesări
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov

Un discurs care ar fi putut să fie interesant dacă nu ar fi fost atât de... rusesc a ajuns în spaţiul public prin gura purtătorului de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov. Rusia manifestă deschidere față de relații mai bune cu Occidentul, caută modalități de a realiza aceasta, dar nu este pregătită să facă ceva pe plan intern pentru a fi pe placul unora din afară, a declarat el, într-o conferință de presă. „Președintele (Vladimir) Putin, în suficient de lunga perioadă de când se află la conducerea statului, a demonstrat nu o dată că Rusia este deschisă unor relații mai bune cu Occidentul, că Rusia este în căutarea unei relații bune și constructive cu Occidentul, care să aibă la bază luarea în considerare în mod reciproc a preocupărilor și intereselor fiecărei părți", a afirmat Peskov.

Rusia prețuiește relațiile cu Europa și țările UE sunt în continuare principalul său partener comercial-economic, în pofida unei reduceri dramatice a volumului de schimburi comerciale, a subliniat purtătorul de cuvânt al președintelui rus. Dar, în același timp, "Putin a arătat în mod repetat că, având drept constantă această abordare constructivă, Rusia nu intenționează să facă ceva pentru a mulțumi pe cineva din afară", a reiterat Peskov, comentând un articol din "Financial Times" potrivit căruia, după alegerile parlamentare din Federația Rusă, ar fi de așteptat o remaniere a guvernului, inclusiv o schimbare de prim-ministru pentru a îmbunătăți relațiile cu Occidentul.

Atât în Occident, cât și în Rusia se fac acuzații cu regularitate că o parte se amestecă în afacerile interne ale celeilalte părți, iar acest lucru se produce din cauza lipsei catastrofale de încredere dintre cele două părți și lipsei de dorință în angajarea unui dialog real, a estimat el. "Acesta este un proces în ambele direcții. Și în Rusia se aud în mod constant acuzații din partea diferiților politologi și lideri de opinie potrivit cărora Occidentul intervine în afacerile interne ale Rusiei, că încearcă să influențeze procesele electorale, punând în pericol siguranța națională, iar Occidentul nu reușește să ne convingă că nu este așa", a afirmat Peskov, întrebat de ce Rusia nu reușește să-i convingă pe politicienii occidentali că nu se amestecă în procesele politice din Occident (ca, de pildă, în referendumuri din Europa și în alegerile prezidențiale din SUA).

"Din nefericire, această neîncredere este reciprocă. Motivul îl constituie un deficit catastrofal de încredere și lipsa dorinței de a se angaja un dialog constructiv. Dar sperăm că mai devreme sau mai târziu va exista voință politică pentru ca această situație să se schimbe", a mai adăugat Peskov.

Relațiile dintre Rusia și Occident trec prin cea mai gravă criză de după Războiul Rece, ca urmare a rolului Moscovei în situația din Ucraina.

Taguri articol


12