Rusia vrea un acord cu NATO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia vrea un acord cu NATO

Externe 03 Martie 2011 / 00:00 604 accesări

Un acord între Rusia şi NATO de a nu folosi viitoarele lor scuturi antirachetă unul împotriva celuilalt ar putea constitui baza cooperării lor în privinţa apărării strategice, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov. Oficialii de la Moscova vor să semneze cu NATO un acord potrivit căruia Alianţa Nord-Atlantică să protejeze teritoriul membrilor săi şi Rusia propriul teritoriu. NATO insistă asupra punerii în funcţiune a două sisteme independente, dar coordonate de apărare antirachetă: unul rusesc, altul al său. Rusia propune la rândul său înfiinţarea unui sistem indivizibil care să integreze cele două părţi. „Când NATO ne spune că scutul lor nu este îndreptat împotriva noastră, credem într-adevăr că Obama nu are nicio intenţie să ne agreseze, nici să folosească sistemul pentru a se proteja împotriva ripostei noastre. Credem, de asemenea, că NATO împărtăşeşte acelaşi punct de vedere. Totuşi, nu intenţiile contează, ci potenţialul de care dispun părţile”, a subliniat şeful diplomaţiei ruse. Acesta este motivul pentru care Moscova propune NATO încheierea unui acord care să angajeze părţile să nu folosească scuturile antirachetă unul împotriva celuilalt.

SUA vor trimite săptămâna viitoare o navă de război echipată cu radar în Marea Mediterană, prima dintre cele patru etape ale planului ce prevede instalarea unui scut antirachetă în Europa şi care va avea componente şi în România. John Plumb, director principal pentru politica de apărare nucleară şi antirachetă la Pentagon, a declarat că nava USS Monterey va pleca din Norfolk, Virginia, săptămâna viitoare, pentru o detaşare de şase luni în Marea Mediterană. Misiunea navei va fi să aşeze bazele desfăşurării scutului antirachetă. Conform planului prezentat de administraţia preşedintelui Obama în 2009, scutul antirachetă va începe cu radare şi interceptoare antirachetă amplasate pe nave. Ulterior, în cursul acestui an, SUA vor să adauge radare terestre în sudul Europei. John Plumb a declarat că oficialii încă discută cu mai multe ţări, dar locul exact al acestor radare nu a fost stabilit. În etapa a doua, interceptoare terestre vor fi desfăşurate în România în 2015, urmate de amplasarea de interceptoare în Polonia în 2018. Scopul proiectului este să apere statele NATO împotriva rachetelor cu rază medie de acţiune, Iranul fiind considerat principala ameninţare.

USS Monterey este un crucişător echipat cu un sistem radar sofisticat de tip Aegis. Alte nave de apărare antirachetă au fost desfăşurate de marina militară americană în Mediterana începând din 2009, dar aceasta este prima care va fi trimisă în baza noului plan de apărare.



12