Rusia vrea uniune politică în fosta Uniune Sovietică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia vrea uniune politică în fosta Uniune Sovietică

Externe 26 Noiembrie 2009 / 00:00 415 accesări

Oficialii de la Moscova ar dori crearea unei uniuni politice cu aliaţii săi din fosta Uniune Sovietică, potrivit unor surse prezente la congresul partidului Rusia Unită, organizat la 21 noiembrie la Sankt Petersburg. De asemenea, prezenţa la acest congres a lui Viktor Ianukovici, candidat la alegerile prezidenţiale din Ucraina şi lider al Partidului Regiunilor, a generat numeroase speculaţii privind formarea în viitorul apropiat a unei uniuni politice între cele două partide. Fost prim-ministru ucrainean, Viktor Ianukovici este cunoscut ca fiind un politician pro-rus. Acesta a fost sprijinit deschis de fostul preşedinte şi actual prim-ministru rus Vladimir Putin, în campania prezidenţială din 2004, şi a fost susţinut de regiunile din estul şi sudul Ucrainei, unde majoritatea populaţiei este de etnie rusă. Ideea unei uniuni politice între partidul principal din Rusia şi unul dintre cele mai puternice partide din Ucraina ar fi similară unui prim pas către o uniune de stat, ca aceea dintre Rusia şi Belarus. Deşi un astfel de parteneriat ar fi la început foarte flexibil, el ar crea totuşi infrastructura instituţională necesară care s-ar transforma în final într-o uniune politică mai importantă între cele două ţări.

O uniune între Rusia Unită şi Partidul Regiunilor nu depinde de victoria lui Viktor Ianukovici în alegerile prezidenţiale din Ucraina din 2010. Prim-ministrul ucrainean Iulia Timoşenko este, de asemenea, un candidat acceptabil pentru Moscova, aceasta negociind cu succes un nou contract privind furnizarea de gaze naturale cu Putin. Însă, Viktor Ianukovici s-a declarat deja capabil să asigure relaţii solide şi stabile între Kiev şi Moscova şi acesta este tipul de platformă ce ar permite Rusiei Unite să aibă o influenţă dincolo de graniţele Federaţiei Ruse şi să lege fosta periferie sovietică mai strâns de Moscova.

Rusia nu exclude nici posibilitatea participării la Parteneriatul Estic lansat de UE, a anunţat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, deşi până acum oficialii de la Moscova criticaseră iniţiativa europeană. Belarusul, care oscilează de mai multe luni între Rusia şi Occident, participă alături de Ucraina, R.Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan la Parteneriatul Estic, care are rolul intensificării relaţiilor economice şi politice între UE şi aceste ţări. Nu fără importanţă este şi faptul că frontierele Abhaziei şi Osetiei de Sud cu Georgia vor fi securizate folosind nave moderne şi material tehnic sofisticat din Rusia, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului de coordonare a trupelor de grăniceri din Comunitatea Statelor Independente. În vara anului 2009, Rusia a finalizat amenajarea posturilor de protecţie a frontierelor în Abhazia şi Osetia de Sud.



12