Ruşii îi trimit lui Putin întrebări despre criza economică şi viaţa lui sexuală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ruşii îi trimit lui Putin întrebări despre criza economică şi viaţa lui sexuală

Externe 03 Decembrie 2008 / 00:00 461 accesări

Ruşii au început să trimită de duminică întrebări pentru premierul Vladimir Putin, care va răspunde mîine, în direct la televiziune, subiectele care suscită cel mai mare interes fiind criza economică şi viaţa lui sexuală. Omniprezentul Vladimir Putin va face un exerciţiu foarte mediatic, răspunzînd întrebărilor în direct ale concetăţenilor săi. Aşa cum a făcut-o deja de şase ori în timp ce era preşedinte, între 2000 şi 2008, Putin va participa la un maraton de întrebări şi răspunsuri transmis în direct de postul de televiziune Rossia şi radiourile publice, începînd de la ora locală 12.00 (11.00, ora României). El îşi va asuma astfel o prerogativă prezidenţială în Rusia, în timp ce Dmitri Medvedev, care este preşedinte din mai, abia şi-a susţinut primul discurs anual către naţiune. Începînd de duminică, ruşii au putut să trimită întrebările prin telefon, SMS sau pe un site special creat în acest sens (moskva-putinu.ru).

Din milionul de întrebări puse în fiecare an, unele sînt deja celebre, precum cele care se referă la viaţa sexuală a lui Putin sau cele care îi sugerează să folosească ”roboţi gigantici pentru a păzi frontierele ruse”. Anul trecut, cel mai mare succes l-a avut o pensionară care a refuzat să vorbească la telefon cu operatorii şi l-a cerut direct pe Putin. ”Dumnevoastră sînteţi?”, l-a întrebat ea pe preşedinte. ”Da”, a răspuns el. ”Sînteţi sigur, chiar sînteţi dumneavoastră?” ”Da-da, spuneţi”, a încurajat-o Putin. ”Atunci vă mulţumesc! Vă mulţumesc mult!”, a spus bătrîna, foarte emoţionată, apoi a închis. Anul acesta, site-ul oficial ”Conversaţie cu Putin” nu publică lista cu toate întrebările trimise, ci doar cu acelea care se repetă cel mai des. Dacă în anii trecuţi, ruşii întrebau despre bursele de studii, salarii sau cum sînt folosite veniturile din petrol, anul acesta predomină întrebările legate de criză. ”Este gravă criza aceasta?”, ”Aveţi de gînd să ajutaţi persoanele care au credite şi au intrat în şomaj?”, ”Veţi ajuta tinerii absolvenţi să facă faţă şomajului şi crizei economice?”, ”Preţul petrolului a scăzut deja de trei ori, de ce preţul benzinei nu a scăzut decît cu 5%?” Nu lipsesc întrebările legate de politică. ”Ce credeţi despre relaţiile ruso-ucrainene? Am văzut multe dintre interviurile dumneavoastră pe Internet şi la televiziune, în Germania. Nu păstrează de obicei decît 20-50% din ce aţi spus, ceea ce schimbă uneori sensul. Impuneţi condiţii înainte de a accepta un interviu?” Pe lîngă întrebările trimise în avans, al căror mod de selecţie rămîne opac, premierul va răspunde şi celor puse în direct de cetăţeni reuniţi în pieţele centrale ale oraşelor şi satelor. Anul acesta, discuţia lui Putin cu ruşii, care în mod obişnuit dura cam două ore şi a contribuit la definirea imaginii sale de lider al naţiunii, va fi totuşi mai scurtă, potrivit purtătorului său de cuvînt. Putin se va afla în sala de conferinţe de la Gostini Dvor, la cîţiva paşi de Kremlin.

De la numirea sa în funcţia de premier, în luna mai, Vladimir Putin şi-a păstrat influenţa în ţară, dînd adesea impresia că îl eclipsează pe succesorul său Dmitri Medvedev. Imaginea sa de lider al naţiunii se sprijină pe o popularitate reală, potrivit sondajelor. La sfîrşitul lunii noiembrie, Parlamentul rus a votat prelungirea madatului prezidenţial de la patru la şase ani, relansînd speculaţiile privind viitorul lui Vladimir Putin. Deşi Constituţia rusă nu i-a permis să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv în martie, nimic nu îl împiedică să o facă în 2012 sau mai devreme, în cazul unor alegeri anticipate.



12