Ruşii îşi extind supremaţia pe piaţa gazelor! Bulgaria, Serbia şi Ungaria, dependente

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ruşii îşi extind supremaţia pe piaţa gazelor! Bulgaria, Serbia şi Ungaria, dependente

Externe 07 Iulie 2017 / 12:00 668 accesări

Harta gazelor se reaşază în Europa de Est după ce Gazprom a reluat ideea unui South Stream mai mic. Grupul rus Gazprom a semnat acorduri cu Bulgaria, Serbia și Ungaria pentru a dezvolta un gazoduct care să livreze în Balcani gaze naturale rusești ajunse în Turcia prin conducta Turkish Stream. Practic, este vorba despre o reluare a proiectului South Stream abandonat, dar de data aceasta cu o capacitate mai mică, informează un articol publicat vineri în cotidianul rus „Kommersant“. Publicația menționată precizează că Gazprom și guvernul ungar au semnat o "foaie de parcurs" pentru dezvoltarea sistemului național de transport al gazelor naturale, iar documente similare au fost semnate în luna iunie cu Bulgaria și Serbia. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunțat că documentul prevede livrarea a opt miliarde de metri cubi de gaze naturale provenite de la Turkish Stream via Serbia. "Ruta Bulgaria - Serbia - Ungaria reprezintă, de fapt, o reluare a traseului de bază al conductei South Stream, care a fost abandonat în luna decembrie 2013 din cauza poziției Bulgariei și a presiunilor venite de la Bruxelles", susține Kommersant.

Potrivit publicației ruse, diferența față de proiectul original este că de data aceasta conducta nu va trece direct prin Marea Neagră între Rusia și Bulgaria, ci prin Turcia. "În plus, doar una dintre cele două conducte care formează Turkish Stream, adică o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi de gaze naturale, va merge spre Balcani, cu 25% mai puțin decât capacitatea South Stream", susține „Kommersant“. Publicația menționată avertizează însă că, deși o astfel de opțiune ar permite Gazprom să aprovizioneze cu gaze naturale statele din Balcani, grupul rus nu poate construi simultan cea de a doua conductă a Turkish Stream și conducta Poseidon care ar urma să aprovizioneze cu gaze sudul Italiei.

În prezent, Ungaria și Serbia pot fi aprovizionate cu gaze rusești doar via Ucraina, ceea ce ar forța Gazprom să renegocieze cu Kievul acordurile privind tranzitul gazelor naturale după 2020.

La finele lunii trecute, președintele rus, Vladimir Putin, a inaugurat lucrările de construcție a sectorului submarin al gazoductului TurkStream către Turcia. Estimat la șase miliarde de dolari, proiectul prevede construirea a două conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare, prima urmând să fie finalizată din 2018 și cea de-a doua la sfârșitul lui 2019.

Taguri articol


12