Ruşii şi americanii exploatează împreună perimetre de gaze din Marea Neagră?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ruşii şi americanii exploatează împreună perimetre de gaze din Marea Neagră?

Economie 01 Decembrie 2015 / 20:28 914 accesări

Se pare că perimetrele de gaze din apele românești ale Mării Negre vor fi împărţite frăţeşte între ruşii de la Lukoil şi americanii de la Exxon Mobil. Potrivit vicepreședintelui grupului rus, Leonid Fedun, arată Bloomberg, Lukoil şi Exxon ar putea dezvolta în comun un proiect pe acest subiect.

În primele nouă luni, Lukoil a raportat pierderi în valoare de 371 de milioane de dolari la perimetrele din România. Dintre acestea, costuri de 127 de milioane de euro sunt aferente trimestrului al treilea. Profitul net al grupului a scăzut de peste două ori în primele nouă luni ale anului, de la 1,62 miliarde de dolari în urmă cu un an la 623 milioane de dolari, din cauza declinului accentuat al prețurilor petrolului și a costurilor de explorare a perimetrelor din Marea Neagră. Vânzările grupului s-au redus cu 40%, la 23,4 miliarde de dolari. “Profitul net a fost semnificativ afectat de scăderea prețurilor petrolului și de costurile legate de lucrările de exploare”, se arată într-un comunicat al Lukoil. Lukoil anticipează pentru anul viitor un preț al petrolului de 50 de dolari pe baril, față de cotația actuală a țițeiului Brent, de circa 45 de dolari pe baril.

În 2011, Guvernul României a aprobat două acorduri de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare în perimetre româneşti de câte 1.000 km pătraţi din Marea Neagră, Est Rapsodia şi Trident, încheiate între ANRM şi asocierea de firme Lukoil Overseas (parte a grupului Lukoil) - Vanco International. În luna octombrie a acestui an, Lukoil a anunțat că a descoperit în sectorul românesc al Mării Negre, în perimetrul Trident, un zăcământ de gaze cu rezerve estimate la mai mult de 30 de miliarde de metri cubi, cantitate care ar acoperi consumul României pe o perioadă de aproape trei ani. Lucrările de explorare geologică din perimetrul respectiv sunt efectuate, în calitate de operator, de Lukoil Overseas Atash, deţinută de grupul rus Lukoil, în baza acordului de concesiune încheiat cu guvernul. În prezent, cota de participare în acest acord este de Lukoil 72%, PanAtlantic 18% şi Romgaz 10%.



12