Agenţia de rating Standard & Poor\'s a coborât, joi, cu o treaptă ratingul suveran a Spaniei, la AA-, citând perspectivele incerte de creştere a ţării şi posibila continuare a deteriorării sistemului financiar spaniol. S&P precizează că perspectiva rămâne negativă, subliniind că ţara se confruntă cu riscuri accentuate din cauza nivelului ridicat al şomajului, mediului financiar mult mai dificil şi a riscului încetinirii economice la principalii parteneri ai Spaniei. La 7 octombrie, Fitch a revizuit în scădere şi ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Spaniei, în valută şi monedă locală, de la AA plus la AA minus, cu perspectivă negativă şi a confirmat ratingul Spaniei pe termen scurt la F1 plus şi plafonul de ţară la AAA. Retrogradarea Spaniei reflectă intensificarea crizei din Zona Euro şi riscurile pentru eforturile de consolidare fiscală care decurg din performanţa bugetară a unor regiuni şi revizuirea în scădere de către Fitch a perspectivelor de creştere pe termen mediu a economiei spaniole.
UNGARIA CERE ASISTENŢĂ FMI Guvernul ungar a beneficiat de asistenţă tehnică din partea FMI, în ultimele luni, a anunţat, vineri, cotidianul ungar ”Nepszabadsag”. În ultimele zile au avut loc discuţii cu privire la reforma autorităţilor locale din Ungaria, care au acumulat datorii uriaşe, multe dintre ele în valută. FMI a ajutat Guvernul de la Budapesta şi în domeniile politicilor sociale şi al forţei de muncă. Cu toate acestea, o sursă guvernamentală a precizat că aceste discuţii nu înseamnă că Ungaria analizează posibilitatea încheierii unui nou acord de împrumut cu FMI. La începutul acestei luni, Guvernul ungar a anunţat că va restructura datoriile municipalităţilor locale şi va prelua datorii în valoare de 180 miliarde forinţi (840 milioane dolari) de la guvernele regionale. Ungaria, prima ţară din UE care în luna octombrie 2008 a cerut un împrumut de urgenţă de la FMI în timpul crizei financiare globale, a întrerupt relaţiile cu FMI în 2010, după ce actualul Guvern de centru-dreapta a fost numit în funcţie.
PROTESTE INTERNAŢIONALE O mişcare de protest care a zguduit Spania, lunile trecute, prinde din nou avânt şi ia amploare internaţională, pentru că temerile legate de sărăcie se intensifică. ”Va fi o toamnă fierbine, plină de proteste”, a spus un purtător de cuvânt al Tinerilor fără Viitor, parte a mişcării de protest 15-M (15 mai). Sâmbătă, demonstraţii sunt convocate în 60 de oraşe spaniole şi peste 80 de ţări, din Mexic până în SUA, Africa de Sud şi China. Mişcarea a fost înfiinţată ca reacţie la nivelul de şomaj al Spaniei, de 21%, cel mai mare din UE şi din cauza sentimentului printre tineri că le este furat viitorul, în timp ce sume mari de bani sunt orientate către băncile cu probleme.
Protestatarii anti-Wall Street din New York pot continua manifestaţiile, după ce Primăria a decis amânarea intervenţiei pentru degajarea Pieţei Zuccoti, pe care aceştia o ocupă din 17 septembrie. Vestea a fost aplaudată de sute de persoane adunate în această zonă. Fostul vicepreşedinte american Al Gore, în prezent unul dintre susţinătorii luptei împotriva încălzirii climatice, şi-a exprimat sprijinul pentru manifestanţii anti-Wall Street, apreciind că ”mişcarea lor reprezintă un prim pas pentru însănătoşirea unei democraţii aflate în criză”. Blogul lui Al Gore include şi un link care permite efectuarea de donaţii pentru mişcarea anti-Wall Street. Al Gore a fost vicepreşedinte între 1993 şi 2001, în administraţia Bill Clinton. Învins de George W. Bush la alegerile prezidenţiale din 2000, Gore a primit, în 2007, Premiul Nobel pentru Pace, pentru activitatea împotriva încălzirii globale. În acelaşi an, documentarul său ”An Inconvenient Truth” a primit un premiu Oscar.