Să ajutăm împreună la salvarea prematurilor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Asociaţia „Dăruieşte Aripi” Nou proiect la SCJU

Să ajutăm împreună la salvarea prematurilor!

Sănătate 26 Martie 2014 / 00:00 2265 accesări

Fenomenul naşterilor premature ia amploare în întreaga lume, astfel că reprezentanţii unităţilor sanitare depun eforturi uriaşe pentru a dezvolta compartimentele/secţiile de neonatologie, astfel încât nou-născuţii cu greutăţi chiar şi de la 500 de grame să poată fi salvaţi. Din păcate, în ţara noastră, specialitatea de neonatologie a început să se dezvolte abia după anii 1990, spitalele existente neavând în structura lor şi un spaţiu destinat îngrijirii prematurilor. Astfel că s-au impus improvizaţiile, dar fără să se ofere condiţii optime. Acum, fiecare unitate sanitară, prin conducerea sa, caută soluţii pentru a dezvolta structuri care să vină cu adevărat în ajutorul copiilor cu probleme. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sf. Apostol Andrei” Constanţa este una dintre unităţile sanitare care, în prezent, îşi desfăşoară activitatea cu o secţie de neonatologie ce a luat naştere în contextul creşterii numărului de prematuri, a nou-născuţilor cu probleme de sănătate. În realizarea unei secţii moderne, care să aibă în componenţă toate cerinţele impuse la nivel european, se implică asociaţia „Dăruieşte Aripi”, din Constanţa, în colaborare cu SCJU. „Asociaţia a reuşit un proiect deosebit care funcţionează la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, respectiv amenajarea Centrului de zi pentru onco-pediatrie, Centrul Medical de zi focus. În urma succesului, asociaţia îşi propune să ridice ştacheta, iar pasul următor să fie reabilitarea Secţiei de Neonatologie. Secţia acoperă o populaţie de aproape un milion de locuitori, şi din Constanţa, dar şi din alte judeţe”, a declarat managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână. El a adăugat că asociaţia a dovedit că face ceva cu banii constănţenilor şi că este convins că până la urmă se va izbuti şi finalizarea acestui proiect.

AJUTOR! Preşedintele Asociaţiei „Dăruieşte Aripi”, Alina Vasea, a anunţat ieri, la SCJU, lansarea unui nou proiect, intitulat „Dăruieşte primul zâmbet”, ce presupune reabilitarea Terapiei Intensive - Neonatologie şi a compartimentului de prematuri din cadrul SCJU. „Aceşti copii trebuie să aibă o şansă la viaţă şi un debut sănătos în viaţă. Ne dorim şi rugăm comunitatea constănţeană să se alăture în sprijinul acestui proiect, fie prin direcţionarea a 2% din impozitul pe profit, prin completarea formularului 230 (sau 200), fie prin redirecţionarea, din partea firmelor, a 20% din impozitul pe profit către acest proiect prin încheierea unui contract de sponsorizare”, a declarat Alina Vasea. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 500.000 de euro.

SĂPTĂMÂNA VIITOARE VA VENI O ECHIPĂ DE SPECIALIŞTI DE LA SPITALUL „MARIE CURIE”, CARE VA AJUTA ÎN ALCĂTUIREA PROIECTULUI.

ÎN PREZENT Şeful Secţiei de Neonatologie, dr. Livica Frăţiman, a declarat că, în prezent, există un compartiment de Terapie Intensivă care cuprinde opt locuri, insuficiente raportat la numărul de copii cu probleme. „Astăzi (ieri - n.r.), de exemplu, sunt 13 copii internaţi, dar au fost şi 22 de copii, pe cele opt locuri existente. În mod cert avem nevoie de mai multe locuri, de o amenajare corespunzătoare, de camere speciale pentru nou-născuţi, de un incubator, un ventilator, un monitor, de tot echipamentul de care este nevoie pentru a fi supravegheat un copil nou-născut, sub 30 de săptămâni, de la 500 de grame, care se vrea a supravieţui. Rata de supravieţuire este de 40% în toată lumea şi de 35% la noi”, a declarat medicul-şef. Reabilitarea şi modernizarea secţiei se impun cât mai rapid. În niciun caz nu trebuie aşteptat să se întâmple vreo nenorocire, în lipsa aparatelor, a spaţiilor corespunzătoare. „Deocamdată nu ne-au murit copii. Nu am fost niciodată puşi în situaţia să alegem, dar nu vreau să ajung să aleg între şansele unuia sau altuia pentru că nu avem aparate, condiţii”, a declarat dr. Frăţiman, care a adăugat că un „copil care nu este îngrijit corespunzător moare”.

„Suntem norocoşi”

Şeful Secţiei de Neonatologie a SCJU a declarat că unii medici de la Constanţa vor avea ocazia să se specializeze la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti. Dacă în ţară sunt puţini specialişti în neonatologie, SCJU se poate considera o unitate sanitară norocoasă. „Noi suntem norocoşi pentru că avem o echipă de medici tineri, care doresc să muncească aici”, a declarat dr. Frăţiman. Noua secţie ar putea să aibă în alcătuire 15 locuri în Terapie Intensivă şi alte 20 de locuri care sunt reglementate prin structura SCJU, pentru îngrijirea nou-născuţilor prematuri care ies din Terapie Intensivă.

CINE DOREŞTE SĂ AJUTE ARE LA DISPOZIŢIE DOUĂ URNE MOBILE AMPLASATE ÎN MALL-URILE DIN CONSTANŢA, „CITY PARK” ŞI „MARITIMO”, ÎN ZONELE BIROURILOR DE INFORMAŢII



12