S-a cerut restituirea la Parchet a dosarului „Şpaga de la Bac”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Au recunoscut acuzaţiile

S-a cerut restituirea la Parchet a dosarului „Şpaga de la Bac”

Eveniment 24 Octombrie 2013 / 00:00 1529 accesări

O sală de judecată a Tribunalului Constanţa a fost plină, ieri, cu profesorii, părinţii şi elevii judecaţi în dosarul „Şpaga de la Bac”, de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, dar şi cu susţinătorii acestora. Şedinţa de judecată a debutat cu o cerere formulată de apărătorul profesorului universitar Gheorghe Amza, preşedintele comisiei de Bac din centrul de examen nr. 37 al Liceului Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, din sesiunea iunie - iulie. Avocatul Apostol Armeanu a solicitat restituirea dosarului la procuror, motivând că s-au încălcat normele legale de sesizare a instanţei şi că rechizitoriul cuprinde doar o înşiruire a persoanelor implicate într-un fel sau altul, o descriere din minut în minut a imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, încadrarea faptelor şi enumerarea mijloacelor de probă. Mai mult, avocatul a susţinut că şi alte persoane care au dat mită nu sunt cercetate în dosar. El a fost susţinut şi de apărătorii altor inculpaţi, care au solicitat restituirea dosarului la Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa. „Nu au fost descrise faptele conform articolului 263 cod de procedură penală, respectiv momentul la care se presupune că au fost săvârşite faptele, de către cine şi în ce modalitate. Nu se descrie nimic în legătură cu anumite infracţiuni pentru care a fost sesizată instanţa”, a declarat avocatul Cătălin Filişan, apărătorul a trei dintre inculpaţi. Planurile le-au fost date peste cap de judecător, care le-a respins cererile.

AU RECUNOSCUT Şedinţa de judecată a continuat, iar şase dintre cei acuzaţi în dosarul „Şpaga de la Bac” au declarat că vor să beneficieze de prevederile legii micii reforme. Aceştia sunt: Ingrid Iulia Rădulescu - vicepreşedintele comisiei, Maria Valeria Tudosa - membru al comisiei, ambele acuzate de luare de mită, Cornelia Otilia Stere - informaticiana liceului şi secretara comisiei, acuzată de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, Aurel Boboşatu - candidat la examen, acuzat de dare de mită, Gabriela Alexoiu - mama unui candidat, acuzată de dare de mită în formă continuată, Viorel Urziceanu - tatăl unui candidat, acuzat de complicitate la dare de mită în formă continuată. „Îmi pare rău că am greşit şi am cedat unor presiuni”, a declarat în faţa instanţei Otilia Stere.

AUDIERI Una dintre inculpate, Cilica Stângaciu, o candidată judecată în dosar, a cerut instanţei să fie audiată întrucât urmează să plece din ţară şi nu va putea fi prezentă la următoarele înfăţişări. Judecătorul a fost de acord, dar, spre surprinderea tuturor, ea a spus că se prevalează de dreptul la tăcere. Ceilalţi inculpaţi, prof. univ. Amza Gheorghe, Veronica Cara - cea care a intermediat mita, Florin Pădureanu - directorul liceului şi membru al comisiei, Doina Manoleasa - membru al comisiei şi Mihaela Valentina Balint - supraveghetoare în cadrul examenului, vor fi audiaţi pe 29 noiembrie, când a fost stabilit următorul termen.

Taguri articol


12